Stiri si noutati

Finantele si BNR au intrat in colimatorul Curtii de Conturi

Carmen Neacsu

Curtea de Conturi a Romaniei (CCR) acuza Banca Nationala (BNR) ca si-a incalcat propriul statut, controlul recent finalizat constatand si abateri cu caracter financiar-contabil in privinta evidentei mijloacelor fixe aflate in patrimoniul BNR.

Potrivit notei de control a Curtii de Conturi, BNR a inregistrat in 2001 o pierdere de 4.162,4 miliarde lei, suma care cuprinde si alte cheltuieli care "nu privesc activitatea specifica de banca centrala, respectiv cheltuieli cu caracter social, cultural si sportiv, care au condus la o pierdere de 47,1 miliarde lei". Tot la capitolul activitate sociala, Banca Centrala a imobilizat resurse financiare importante prin efectuarea unor investitii de 28,7 miliarde de lei la baza sportiva pusa la dispozitie Asociatiei Sportive Fotbal Club National "prin incalcarea prevederilor legii prin statutul BNR".

Sunt amintite si cheltuielile de intretinere a bazei sportive, in valoare de 7,3 miliarde lei la 31 decembrie 2001. BNR si-a sponsorizat in 1999-2001 Clubul Sportiv cu 11,9 miliarde, considerand aceste cheltuieli deductibile fiscal, contrar legii, a afirmat presedintele CCR, Dan Drosu Saguna.

Ministerul Finantelor, prins cu mata-n sac

Ministerul Finantelor nu cunoaste situatia exacta si la zi a creantelor bugetare si nici valoarea certa a inlesnirilor si facilitatilor acordate la plata obligatiilor bugetare. Concluzia apartine tot Curtii de Conturi, al carei presedinte anunta ca neregulile vor atrage raspunderea juridica a vinovatilor. In 1998, au fost aprobate esalonari de 24.887,9 miliarde lei, in 1999 de 33.759 miliarde, alte 1.037 miliarde lei fiind acordate in 2000, sume care "nu sunt reflectate in evidenta contabila", fiind determinate pe baza evidentelor operative. De asemenea, in perioada 1998-2000, au fost acordate, in mod repetat si cu incalcarea legii, inlesniri pentru aceleasi obligatii bugetare devenite restante.

Astfel, Petromidia SA Navodari a primit in 1999 patru aprobari de inlesniri, in valoare totala de 1.427,5 miliarde lei (din care scutiri de 185,5 miliarde), fara respectarea conditiei de achitare a obligatiilor curente, iar Fulger SA Bragadiru a beneficiat repetat de esalonari la plata accizelor si TVA, de 44,4 miliarde lei si a majorarilor de intarziere de 16,5 miliarde, fara a fi prezentat documentatia obligatorie.

Scutiri ilegale au fost date in 1999 pentru Aro Campulung, iar in anul 2000 (cand prelucrarea unor dosare de acest gen era sistata printr-un ordin al ministrului finantelor) pentru Humanitas.

TVA rambursata ilegal la regiile de stat

Rambursarile ilegale de TVA s-au cifrat la 274,1 miliarde lei, DGFP Bucuresti fiind in "top", dupa ce a returnat ilegal 121,9 miliarde lei, din care 120 miliarde prin plati partiale catre Elvila SA (10 miliarde), RATB (110 miliarde), fara verificarile legale. De asemenea, Dan Drosu Saguna spune ca, in majoritatea cazurilor de executare silita a creantelor bugetare, DGFP nu au recurs la toate mijloacele legale, ci s-au multumit doar sa transmita somatii de plata. Nereguli la acordarea scutirilor de la plata obligatiilor vamale au fost si la Directia Generala a Vamilor, precum si la Trezoreria Statului. Au fost urmarite si creantele externe provenite din activitatea de comert exterior derulata inainte de 1989. Valoarea acestora este de 2,2 miliarde dolari si un miliard de ruble, creante pe care MF nu le-a reflectat in bilantul Trezoreriei Statului. Controlul va continua cu o documentare la fostele Intreprinderi de Comert Exterior.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *