Inspirat din practica altor tari in care introducerea unei cote unice de impozitare a veniturilor salariale a condus la cresterea semnificativa a incasarilor bugetare si reducerea muncii la negru, Ministerul Finantelor va prezenta maine Guvernului o varianta de modificare a sistemului de impozitare a veniturilor salariale. Cu un ochi la FMI si unul la Banca Mondiala, oficialii guvernamentali vor sa propuna aplicarea unei cote unice de impozit pe salarii, cuprinsa intre 22% si 24%.
Aceasta propunere va fi inclusa in Codul fiscal, care urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2004. Actul normativ va fi transmis Parlamentului, dupa adoptarea de catre Guvern, si va fi acceptat sub forma de lege. Legislativul urmeaza sa aprobe Codul fiscal in termen de o luna, pentru a permite elaborarea in timp a proiectului de buget pentru anul 2004.
Dispare impozitul pe venitul global
Introducerea unei cote unice de impozitare a persoanelor fizice va duce, dupa cum a explicat ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, la reducerea costurilor de administrare cu 600-700 miliarde de lei anual si la eliminarea muncii la negru, prin motivarea angajatilor sa solicite legalizarea documentelor de munca. Potrivit ministrului, toate statele care au introdus acest model au inregistrat o crestere a bazei de impozitare si a sumelor colectate la buget.
Deducerile, invers proportionale cu salariul
Mihai Tanasescu a explicat ca, pentru a nu-i dezavantaja pe cei care in prezent nu platesc impozit sau li se aplica asupra veniturilor cota minima de 18%, se va proceda la acordarea unei deduceri care este invers proportionala cu marimea veniturilor. Aceasta masura se impune cu atat mai mult cu cat, potrivit oficialului Finantelor, din cei aproximativ cinci milioane de contribuabili, 32% nu platesc impozit, iar alti 42-43% sunt taxati cu 18%.
De exemplu, deductibilitatea ar urma sa creasca de la 1,8 milioane lei la 3,5 milioane lei, in timp ce veniturile care nu depasesc 25 de milioane lei vor beneficia de o deductibilitate de 2 milioane lei. Peste aceasta ultima suma nu vor mai exista deduceri. Modificarea aduce castiguri pentru toti salariatii, de la cateva zeci de mii de lei la cateva milioane, dar reprezinta o potentiala diminuare a veniturilor bugetare cu 4.500- 5.000 miliarde de lei.
In prezent, functioneaza un sistem diferentiat de impozitare, care creste progresiv in functie de castigurile realizate. Treptele de impozitare sunt 18%, 23%, 28%, 34% si 40%. Sistemul de impozitare prin cota unica presupune o singura treapta de impozitare, indiferent de marimea veniturilor realizate.
Adio, deduceri pentru termopane!
Oficialul MFP a dat asigurari ca eventualele pierderi nu vor fi reflectate in cresterea deficitului bugetar. "Ori gasim surse de a acoperi aceasta suma, ori diminuam veniturile si, corespunzator, cheltuielile", a precizat Tanasescu. El spune ca toate statele care au introdus acest model au inregistrat o crestere a bazei de impozitare si a sumelor colectate si nu exclude nici posibilitatea ca nivelul de impozitare sa fie sub 22-24%. In acest caz, exista riscul ca veniturile bugetare sa scada mai mult, iar unele categorii de salariati sa inregistreze venituri mai mici decat in prezent.
In sedinta de azi a Executivului va fi prezentata si varianta mentinerii actualei grile de impozitare, la care sa fie aplicate unele deduceri privind cheltuielile cu materialele necesare asigurarii confortului termic al locuintei, asigurarea locuintei, contributia la asigurari private de sanatate si la schemele facultative de pensii, precum si cu dobanzile la creditele ipotecare. Potrivit unor surse din MFP, toate aceste deduceri suplimentare ar priva anual bugetul de stat de sume cuprinse intre 10.000 si 12.000 miliarde de lei. Aceste deduceri nu se vor mai acorda daca va intra in vigoare cota unica de impozitare.
Echipa FMI vine la Bucuresti pe 20 octombrie
Echipa de experti ai FMI va sosi la Bucuresti in jurul datei de 20 octombrie, pentru a discuta termenii noului Acord stand-by. Un subiect "fierbinte" al discutiilor se anunta si cota unica de impozitare a veniturilor per-soanelor fizice, in privinta careia oficialii fondului s-au declarat impotriva, pe motiv ca aceasta este mai degraba o initiativa liberala decat una social-democrata, dupa cum sustin surse din Executiv.
Cu toate acestea, masura se bucura de sprijinul sefului Cabinetului, potrivit acelorasi surse, si are mari sanse sa fie aprobata.
Have something to add? Share it in the comments.