Stiri si noutati

Firme ale milionarilor din Top 300, pe lista marilor datornici la stat

"Lista actualizata a datornicilor la bugetul de stat confirma faptul ca marii datornici, societati de stat, nu au reusit sa-si rentabilizeze activitatea, adancindu-se si mai mult in datorii. Astfel, cu toata procedura de executare silita, datoriile catre bugetul de stat ale Termoelectrica ajunsesera, la 31 decembrie 2005, mai mari cu 9,5 milioane RON fata de 31 decembrie 2004, cele ale CNH cu 65 milioane RON, in timp ce Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA s-a mai indatorat cu numai 22 milioane RON. Acestea societati se afla pe lista intreprinderilor ale caror datorii ar putea fi sterse curand de catre Guvern." Compania Nationala a Huilei SA a ramas in topul datornicilor, cu datorii de 600 milioane de lei noi, in crestere cu 65 de milioane RON fata de 31 decembrie 2004. Societatea Nationala pentru Inchiderea si Conservarea Minelor avea de plata la bugetul de stat uriasa suma de 322,6 milioane RON, in scadere totusi fata de finele lui decembrie 2004, cand acumulase mai mult cu 110 milioane RON. Unele companii din sectorul minier au reusit sa mai scape de datoriile catre bugetul statului, un exemplu fiind cel al Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest Deva, filiala Bradmin SA, care are de plata 15,1 milioane RON, in crestere usoara fata de perioada amintita, cand acumulase la bugetul de stat 14,2 milioane RON. Societatile miniere au acumulat cel mai mare nivel al datoriilor dintre firmele de stat.

Termoelectrica, gaura de 344,8 milioane

Desi a beneficiat in mod repetat de clementa Guvernului in ceea ce priveste stergerea datoriilor, Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA a reusit sa acumuleze datorii de 246,8 milioane RON, suma mai mare cu peste 22 milioane RON fata de 31 decembrie 2004. De altfel, aceasta societate, aflata in procedura de executare silita, este in atentia Executivului care examineaza posibilitatea stergerii acestor creante, pe motivul ca oricum ele nu mai pot fi onorate vreoadata. Situatia este identica si in cazul societatii Termolectrica, cu datorii de 344,8 milioane RON, aflata oficial in procedura de executare silita-proces stopat insa pe perioada rece. Datoriile bugetare ale Termoelectrica au crescut, in numai un an, de la 31 decembrie 2004 la 31 decembrie 2005, cu aprope 10 milioane RON mai mult. Termoelectrica da mari batai de cap autoritatilor, care nu reusesc sa gaseasca solutia optima de a o face sa devina rentabila, penduland si acum intre doua optiuni: cea de stergere a datoriilor si de declansare a procedurii de faliment.

 Nume rasunatoare, datorii pe masura

Nu doar societatile de stat apar pe lista marilor debitori la bugetul de stat ci si firme care apartin milionarilor din Top 300, precum Ioan Nicolae, Gelu Tofan sau Dinu Patriciu. Datoriile firmelor controlate de acestia nu se ridica insa la nivelul celor acumulate de marele producator de tigarete JTI sau a grupului Alexandrion. Datorii mari continua sa acumuleze si societatea Lukoil, dar si UMB SA – care apartine influentului om de afaceri Dorinel Umbrarescu, un apropiat cercurilor de afaceri de la varful PSD.

Topul celor mai mari datornici

CN a Huilei 600 milioane RON, in executare silita Termoelectrica SA 344,8 milioane RON, executare silita Inchiderea si Conservarea Minelor 322,5 milioane RON, executare silita CNCFR SA 246,7 milioane RON executare silita UCM Resita 111 milioane RON, administrare speciala Electroputere Craiova 83,2 milioane RON, administrare speciala Tractorul Brasov 78,8 milioane RON, administrare speciala S.N. a Lignitului Oltenia 57,7 milioane RON, executare silita Lukoil Black Sea Romania 51,5 milioane RON inlesniri la plata Interventii Feroviare SA 44,5 milioane RON executare silita

Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *