Stiri si noutati

Firme din patronatul GARANT, acuzate de ?tunuri? la buget

Stefan Etves

Reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA) au declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca in Organizatia Patronala a Industriei Alcoolului si Bauturilor Spirtoase GARANT sunt afiliate mai multe societati care "fenteaza" statul. "Prin amanarea publicarii in ?Monitorul Oficial? a pretului minim la alcool, in 2003, din cele 89 firme producatoare de alcool inregistrate, circa 46 au dat un ?tun? de 1.000 miliarde de lei la bugetul de stat, prin neplata accizelor si altor taxe si prin faptul ca nu si-au declarat productia", a explicat Simona Dumitru, reprezentant al FSIA. In completare, Dragos Frumosu, presedintele FSIA, a spus ca, din cele 46 de firme evazioniste, circa 20 fac parte din GARANT. "Pe langa neplata accizelor, aceste firme utilizeaza si timbre false. In 2003, circa 60% din productia de alcool a fost fabricata la negru. Anul trecut, valoarea productiei de alcool a fost de 1 miliard de euro, din care doar pentru 400 milioane de euro s-au platit accize. Principalele cauze ale acestei situatii sunt lipsa unor legi clare, care sa fie aplicate, si ineficienta contoarelor utilizate de producatorii de alcool", a adaugat Frumosu. Seful FSIA a precizat ca, la nivel mondial, alcoolul produs la negru este undeva la 10-15% din cantitatea totala. "Prin implementarea unor masuri, si Romania ar putea ajunge la 25-30%", a aratat Dragos Frumosu.

"Anul trecut s-au produs circa 1,1 milioane hectolitri de alcool, dar legal s-au facturat 648.000 hectolitri."

?GARANT se asociaza cu cineva care fura?

Dragos Frumosu a condamnat atitudinea patronatului GARANT, care accepta in asociatie societati care doresc sa elimine pretul minim la alcool. "GARANT se asociaza cu societati care fura si produc alcool la negru. Eu stiu cine conduce firmele in cauza. Sunt implicate persoane foarte puternice, de care nu se poate atinge nimeni. Daca dau nume de firme sau de persoane, s-ar putea sa ma trezesc maine dimineata cu un glont in cap in parcul Cismigiu", a mentionat seful FSIA. Frumosu a mai spus ca anul trecut s-au produs circa 1,1 milioane hectolitri de alcool, dar legal s-au facturat 648.000 hectolitri. "Vorbim de alcoolul pur obtinut de regula din cereale, nu de cei care produc alte feluri de bauturi alcoolice. Productia totala a fost stabilita in urma verificarii contoarelor aflate la locurile de productie a firmelor din domeniu", a adaugat presedintele FSIA. Surse din interiorul GARANT ne-au afirmat ca presedintele Romulus Dascalu este in tema cu acest subiect si ca firmele evazioniste sunt in principal din judetele Harghita si Constanta. "Am depus plangere la Parchet si la Politia Economica. La prima adunare generala, aceste firme vor fi excluse din GARANT", ne-au declarat surse din cadrul patronatului.

1/2 litru de alcool – 10.000 lei

Presedintele FSIA considera ca nu este posibil ca pretul alcoolului sa fie mai mic de 35.000 lei/ litru, asa cum au propus mai multi producatori care cer eliminarea pretului minim. "Un litru de alcool se produce din trei kilograme de porumb. Un kilogram de porumb costa circa 22.000 lei. Exista sticle de alcool de jumatate de litru care se vand cu 10.000 lei", a spus Frumosu. El solicita reprezentantilor Ministerului Finantelor Publice, cu care s-a intalnit, ieri, impreuna cu reprezentanti ai patronatelor si ai Consiliului Concurentei, introducerea unor preturi minime de vanzare a alcoolului, stabilite in functie de costurile optimizate.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *