Stiri si noutati

Firmele au o noua sansa de a deveni consumatori eligibili de gaze naturale, incepand cu 2005

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a diminuat pragul de consum la care o firma poate solicita statutul de consumator eligibil de gaze naturale si va organiza o noua runda de acreditare pentru a acoperi cantitatea de gaze ramasa disponibila pentru piata libera.

Potrivit Mediafax, jumatate din cantitatea de gaze naturale estimata a fi consumata in Romania in acest an, circa 18,3 miliarde de metri cubi, poate fi comercializata pe piata libera. Pentru a putea negocia si incheia contracte direct cu furnizorii, firmele trebuie sa obtina statutul de consumator eligibil. ANRGN va organiza o noua runda de acreditare a firmelor care doresc sa devina consumatori eligibili si a coborat pragul impus pentru consumul anual de la 3 milioane metri cubi de gaze naturale la 1,24 milioane metri cubi de gaze naturale. "Pentru a oferi posibilitatea de obtinere a acestui statut unui numar cat mai mare de consumatori, ANRGN a modificat cerintele de eligibilitate", a declarat presedintele institutiei, Stefan Cosmeanu.

Perioada de depunere a cererilor de acreditare este 16-27 mai, urmand ca decizia presedintelui ANRGN privind aprobarea listei centralizate a consumatorilor eligibili sa fie publicata pana la 10 iunie.

Liberalizarea pietei de gaze naturale a inceput in august 2001. In prezent, 102 firme au obtinut statutul de consumator eligibil, pentru 125 de locuri de consum.

Procesul de liberalizare a pietei de gaze naturale din Romania va continua, urmand ca, in 2007, gradul de deschidere sa fie de 100% pentru toate categoriile de consumatori, inclusiv populatia.

Pentru anul in curs, ANRGN a stabilit gradul de deschidere a pietei de gaze naturale la 50%. (M.D.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *