Stiri si noutati

Firmele care fac afaceri cu lemn au contribuit la amploarea inundatiilor

Inspectorii Garzii de Mediu au descoperit ca activitatile ilegale ale unor firme care se ocupa de prelucrarea lemnului au contribuit la amploarea inundatiillor. De exemplu, o firma din Comanesti, Sildoras SRL, a construit un pod construit fara autorizatie, fapt care a determinat ca viitura de pe raul Ciobanus sa inunde nordul orasului.

"Podul a blocat viitura si, in modul acesta, apa a inundat partea de sus a orasului Comanesti. Este cert lucrul acesta. Noi i-am amendat, am transmis datele primare catre procuratura si urmeaza sa se intocmeasca dosar penal", a declarat comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu.

Aceste lucruri au fost constatate in cadrul operatiunii "Gaterul" care s-a desfasurat in ultima saptamana a lunii trecute. Au fost controlate peste 200 de gatere in judetele din Moldova afectate de inundatii si 600 de balastiere la nivelul intregii tari, fiind aplicate amenzi de peste cinci miliarde lei.

In urma controalelor gaterelor, la 40 societati a fost sistata activitatea, 11 au primit avertismente iar tei s-au ales cu dosar penal. "Am reusit sa controlam doar 204 agenti economici care detineau gatere, cu toate ca numarul lor este in realitate mult mai mare. Din pacate, multi dintre cei care isi desfasurau activitatea au plecat de langa utilaj pentru a nu fi sanctionati. Au fost chiar cazuri in care primarii si sefii de post din unele localitati au incercat sa ascunda identitatea acestor agenti economici", a spus Silvian Ionescu.

In urma controlului activitatii balastierelor, au fost aplicate amenzi de 1,5 miliarde lei iar 21 dintre administratorii de astfel de firme vor fi cercetati penal pentru o serie de nereguli. Printre acestea se numara si firma Apasco SA Maneciu, al carei nume a aparut si in contextul inundatiilor din luna mai, din judetele Timis si Caras. Societatea a extras agregate minerale in afara perimetrului stabilit in permisul de exploatare, drept pentru care a fost sanctionata cu amenda 200 milioane de lei vechi.

Aceeasi amenda a primit-o si SC Cai Ferate Galati pentru ca a continuat sa extraga agregate minerale desi permisul de exploatare expirase. Ionescu a mai spus ca in acest moment, la nivel national nu exista un inventar al gaterelor, al balastierelor, iar Agentiile Judetene de Mediu nu au nici o evidenta a produselor chimice periculoase. (Claudia Botezatu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *