CET Iasi va organiza peste doua luni cea mai mare licitatie a anului, in care vor fi puse la bataie 10 milioane de dolari (peste 330 miliarde de lei). Banii vor fi castigati de firma care va oferi cel mai bun si mai ieftin combustibil, necesar pentru incalzirea apartamentelor din Iasi, la iarna.
Afacerea anului
Achizitia de combustibil pentru CET Iasi este, in mod cert, afacerea anului la Iasi. Inca de acum o luna, mai multe firme au trimis scrisori de intentie pentru participarea la licitatie, desi selectia de oferte va avea loc abia peste doua luni. Lupta se anunta crancena, iar sefii CET Iasi recunosc ca exista presiuni. "Am primit deja 15 oferte, cu tot felul de bonusuri. Totusi, suma scoasa la licitatie este prea mare pentru a fi castigata de o singura firma", spune directorul comercial al CET, Dan Grecu.
Desi Guvernul a promis in repetate randuri ca va pune la dispozitia autoritatilor cele 10 milioane de dolari necesare pentru achizitia de combustibil, pana in prezent, acest lucru nu s-a intamplat. Conducerea CET da insa asigurari ca iesenii nu au nici un motiv sa se teama ca nu vor avea caldura la iarna. "La ultimele sedinte de Guvern, ni s-a spus clar ca statul ne va garanta creditul", afirma Dan Grecu. O alta conditie pentru primirea banilor este inregistrarea CET Iasi la Camera de Comert, lucru realizat la sfarsitul saptamanii trecute. Practic, din acest moment, centrala electrotermica poate face deja anuntul privind tipul de combustibil de care are nevoie. Teoretic, este vorba despre 150.000 tone de carbune de calitate superioara. "Nu vom alege in nici un caz un carbune inferior, chiar daca ne va fi oferit la jumatate din pretul pietei", declara primarul Constantin Simirad, in subordinea se afla de acum CET Iasi.
Oferta inedita din Rusia
Miza celor 10 milioane de dolari a atras si oferte inedite. Astfel, o firma din Rusia vrea sa ofere gratuit carbunele solicitat, in schimbul furnizarii intregii cantitati de energie electrica produsa cu acest combustibil. "Teoretic, aceasta oferta ne avantajeaza, pentru ca nu am plati nimic pe combustibil si am produce mult mai ieftin energia termica distribuita populatiei. Ramane sa vedem si alte oferte si vom decide mai tarziu", spune primarul Constantin Simirad. Precizam ca CET Iasi produce in proportie de doua treimi curent electric si o treime abur tehnologic, necesar realizarii energiei termice.
Conform Legii achizitiilor publice, licitatia pentru combustibil va avea loc la cel putin 60 de zile de la inregistrarea firmei, respectiv a CET-ului.
Have something to add? Share it in the comments.