Stiri si noutati

Fiscul a centralizat 62 la suta din declaratiile de venit pentru anul 2004

Agentia Nationala de Administrare Fiscala /ANAF/ a centralizat, pana in prezent, 62 la suta din declaratiile de venit aferente anului 2004, in conditiile unui numar estimat de 3,1 milioane contribuabili – persoane fizice, care au aceste obligatii declarative, a declarat luni, pentru Rompres, purtatorul de cuvant al ANAF, Dorin Tiganas.

"Acest procentaj se refera la numarul declaratiilor de venit depuse la ghiseu si la o parte din declaratiile primite prin posta. Multe plicuri, cu declaratii trimise prin posta de contribuabili, se afla inca in saci si nu au fost numarate pentru ca multe administratii fiscale s-au concentrat pe acordarea asistentei catre contribuabili in vederea evitarii aglomeratiei la ghiseu, iar numaratoarea si prelucrarea plicurilor primite prin posta s-a aflat pe planul secund", a precizat reprezentantul ANAF.

El a adaugat, de asemenea, ca probabil vineri se va finaliza numararea declaratiilor de venit primite de administratiile fiscale.

Luni, 16 mai, este ultima zi in care contribuabilii pot transmite in termenul legal declaratiile de venit, depunandu-le la ghiseu sau trimitandu-le prin posta.

Avand in vedere ca termenul de depunere a declaratiilor de venit global si a declaratiilor speciale pentru anul 2004 a expirat intr-o zi nelucratoare, respectiv 15 mai 2005, declaratiile sunt considerate depuse in termen daca au fost inaintate organului fiscal pana la data de 16 mai 2004 inclusiv, care reprezinta fie data postei, fie data depunerii la unitatea fiscala de domiciliu a declaratiilor.

Pentru facilitarea completarii si depunerii formularelor de declaratii de venit, ANAF a continuat aplicarea si in acest an, la scara nationala, a sistemului de trimitere/primire, prin posta a declaratiilor de venit catre/de la contribuabili.

Pentru evitarea aglomeratiei la sediile administratiilor finantelor publice, ANAF recomanda contribuabililor care au primit, prin posta, la domiciliu, pachetul informational cu formularele de declaratii, sa utilizeze serviciul postal pentru transmiterea declaratiilor completate.

Contribuabilii care au obtinut in anul fiscal 2004 venituri care se supun procedurii de globalizare si nu au primit plicul cu declaratii de venit, pot procura formularele accesand portalul ANAF la adresa http://anaf.mfinante.ro sau prin prezentarea la sediul organului fiscal.

Nedepunerea de catre persoanele fizice, la termenul prevazut de lege, a declaratiilor de venit constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 lei la 1.000.000 lei si, de asemenea, poate atrage si pierderea dreptului contribuabililor de a solicita acordarea facilitatilor fiscale prevazute de lege.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *