Fiscul a luat-o pe urmele persoanelor fizice care nu si-au onorat obligatiile de plata aferente impozitului pe venit care ar fi trebuit onorat inca din anul 2000. Cele 6.815 persoane aflate in aceasta situatie, care au acumulat, la 31 decembrie 2000, o datorie la bugetul general consolidat al statului de 32,43 miliarde de lei vechi, nu au scapat de prescrierea care survine la 5 ani de la data scadentei, ci au primit somatii de plata. Directorul general adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti (DGFPB), Cristian Stoina, ne-a mai declarat ca persoanele fizice autorizate au termen pana in martie sa-si plateasca datoriile sau sa-si clarifice situatia, dupa care demareaza procedurile de executare silita.
Fiecare cu istoria sa fiscala
In plus, spune Stoina, se are in vedere crearea unei liste negre a persoanelor fizice care in mod repetat se dovedesc a fi rau-platnice. Numele acestor contribuabili specializati in tepe date bugetului va fi publicat pe site-ul institutiei, a mai declarat ieri oficialul DGFPB. Stoina a mai declarat ca spera ca, pana la finele anului viitor, sa creeze un asa-zis dosar fiscal al contribuabililor, persoane fizice autorizate si firme, practic "un istoric" al comportamentului acestora din punct de vedere fiscal. La nivelul Bucurestiului, care alimenteaza circa 28-30% din veniturile bugetului de stat, ar trebui intocmite circa 290.000 de astfel de "dosare", din care aproximativ 186.000 sunt agenti economici. "Speranta mea este ca orice contribuabil sa ajunga sa aiba dosar fiscal pana la sfarsitul anului 2006", mai spune Stoina. Tot la capitolul planuri pentru viitor, oficialul DGFPB a amintit de necesitatea cresterii gradului de profesionalism al functionarilor Fiscului bucurestean, pe care-i anunta ca-i asteapta criterii de evaluare mult mai dure, in perspectiva integrarii europene. Procentul celor mai slabi pregatiti angajati ai Fiscului este estimat de oficialul DGFPB la circa 30% din total.
Tepe la buget de mii de miliarde
Daca persoanele fizice datornice pot fi gasite la domiciliu si statul are sanse de recuperare a debitelor, apeland la metode legale care merg pana la executarea silita, in cazul unor firme, nici cu aceasta metoda externa statul nu mai are practic ce incasa. "Exista societati cu datorii foarte mari si nu mai avem nimic de luat", spune directorul DGFPMB, care a mai declarat ca aceste creante se ridica la "sute de miliarde de lei", numai in Bucuresti. Aceasta dupa ce ca firmele datoare apeleaza la diferite tertipuri de a scapa de executare silita, precum radierea sediului social sau concesionarea partilor. Cristian Stoina spune ca a devenit "o practica" cesionarea firmelor cu datorii, contra unui comision, unor firme specializate in astfel de operatiuni. Situatia este permisa de lege, care nu prevede explicit obligativitatea efectuarii controlului fiscal inaintea unei astfel de operatiuni. "Este ingrijorator faptul ca, in ultima perioada, am intalnit societati comerciale care, desi aveau sechestru pe bunuri, acestea au fost instrainate ilegal", a concluzionat Stoina.
Posted by
September 7, 2015
Fiscul, pe urma a 6.800 de persoane care datoreaza statului un milion de dolari
Recent Posts
Deficitul comercial al Rom?niei a crescut cu peste 42 la suta in primul semestru din 2005
Posted by adminCaldura ne va costa 2,3 miliarde USD
Posted by adminRomanii dau iama pe Net
Posted by adminBroadhurst a preluat Libra Bank
Posted by adminRecent Posts
Have something to add? Share it in the comments.