Stiri si noutati

Fitch: "Romania, in topul statelor vulnerabile la un soc financiar"

Romania se numara printre primele 10 state clasate intr-o ierarhie a celor mai vulnerabile economii de piata emergente, in fata unui soc financiar provocat de o eventuala criza in Brazilia sau Turcia, arata un studiu realizat de agentia de evaluare financiara Fitch Ratings. Clasamentul analizeaza 26 de economii de piata aflate in dezvoltare, exceptand Argentina, Brazilia si Turcia, aflate de mai multa vreme in criza financiara si considerate potentiale surse de contagiune. Primele pozitii ale clasamentului sunt ocupate de tari din America Latina, precum Columbia, Uruguay, Venezuela, Panama, Mexic si El Salvador, urmate de tari din afara Americii Latine, precum Liban, Tunisia, Ucraina si Romania. Singurele tari est-europene bine plasate din aceasta perspectiva sunt Rusia si Bulgaria, ambele detinand un volum ridicat de lichiditati, in conditiile unor nevoi interne modeste, se mai arata in studiul Fitch Ratings.

Criteriile avute in vedere de analistii Fitch la evaluarea vulnerabilitatii economiilor emergente sunt nivelul rezervelor valutare si in moneda nationala de care dispun respectivele tari, precum si gradul de adaptare a acestora la schimbarile de atitudine ale investitorilor de pe pietele de capital.

Economiile emergente considerate cel mai putin expuse la astfel de riscuri sunt cele din Asia, care beneficiaza de o balanta solida a platilor externe, avand astfel posibilitatea de a absorbi rapid un potential soc. (M.D.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *