Stiri si noutati

Flutur: Agricultura are nevoie de un buget de 1,1 miliarde euro in 2006

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur (foto), a declarat, ieri, ca institutia pe care o conduce are nevoie, in 2006, de un buget de 1,1 miliarde de euro pentru a putea pune in aplicare programele asumate. "Speram sa discutam in Guvern ,pana la sfarsitul lunii, bugetul pe anul viitor?, a spus Flutur, citat de Mediafax. Acesta a precizat ca, in prezent, se poarta discutii pentru fundamentarea bugetului la Ministerul Finantelor. Ministrul a precizat ca circa 300 milioane de euro din fondurile ministerului pentru anul 2006 vor fi atribuite pentru cofinantarea unor proiecte de investitii. "Din acestea, circa 250 milioane de euro vor fi folosite pentru cofinantarea proiectelor SAPARD, in timp ce alte 50 milioane de euro vor fi folosite pentru investitiile in afara programului comunitar?, a afirmat ministrul.

Flutur a mai precizat ca sumele alocate de minster vor putea ajunge la cei interesati prin intermediul unor banci care vor fi selectate in urma unei licitatii ce va fi organizata in curand. "Cu ajutorul acestor fonduri, Romania va reusi sa atraga peste 700 milioane euro alocate de la UE prin intermediul programului SAPARD si care trebuie cheltuite anul viitor?, a explicat Gheorghe Flutur. Potrivit acestuia, pana la sfarsitul anului viitor, vor fi modernizate sau infiintate cu ajutorul cofinantarilor mentionate, circa 570 unitati de procesare a laptelui si a carnii.

Vor fi infiintate 6.000 de ferme

De asemenea, ministrul mizeaza pe infiintarea unui numar de peste 6.000 ferme zootehnice si vegetale, dar si a aproximativ 500 de unitati care desfasoara servicii neagricole. Flutur a mai declarat ca agricultorii vor putea realiza investitii si prin intermediul programului de finantare Fermierul, cofinantarea fiind asigurata de minister. Agricultorii vor putea obtine credite pe termen lung (zece ani) de pana la 40.000 euro in zootehnie si 30.000 euro in sectorul vegetal. Programul se va adresa, in cea mai mare parte, fermelor mici si mijlocii.

De asemenea, Flutur a afirmat ca vor fi prevazute sume importante (circa 1.000 miliarde de lei vechi), pentru finantarea programului de acordare de rente viagere pentru agricultorii in varsta, care arendeaza terenurile detinute. In ceea ce priveste subventiile, Flutur a spus ca nivelul acestora va fi mai redus anul viitor, comparativ cu acest an, domeniile vizate nefiind inca stabilite. (A. Chirila)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *