Stiri si noutati

Flutur: Contractul de arenda cu Tarata a pregatit falimentul Insulei Mari a Brailei

Stefan Etves

Firma TCE 3 Brazi, detinuta de fostul deputat PSD Culita Tarata, cu care Agentia Domeniilor Statului (ADS) a semnat contractul de concesionare a Insulei Mari a Brailei (IMB), are datorii de circa 5 milioane de euro, a declarat, ieri, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur. "Toata conducerea ADS a fost data pe mana Parchetului National Anticoruptie (PNA), Inspectoratului General al Politiei si Parchetului de pe Inalta Curte de Casatie. S-a grabit falimentul Insulei Mari a Brailei prin acest contract de arenda. Insula Mare a Brailei este un domeniu public, iar legislatia privind arendarea IMB nu permite concesionarea acesteia", a precizat Flutur. Ministrul agriculturii a spus ca Firma TCE 3 Brazi nu a respectat contractul privind redresarea celei mai fertile zone agricole a Romaniei. "Raportul Corpului de Control al Ministerului Agriculturii privind neregulile concesionarii IMB ne determina sa declansam anularea contractului privind concesionarea pentru una dintre cele mai mari exploatari agricole ale Romaniei. Am ajuns sa platim pentru IMB 500 miliarde de lei si am incasat numai 170 miliarde de lei", a precizat Gheorghe Flutur.

Acord privind rezilierea Fondului de la Balc

Pe de alta parte, ministrul agriculturii a anuntat ca a cazut la pace cu avocatii omului de afaceri Ion Tiric privind rezilierea contractului de concesionare a Fondului de Vanatoare de la Balc. "Obtinerea Fondului de Vanatoare Balc a fost in afara Legii Vanatorii (Legea nr. 103/1996), intrucat atribuirea a fost facuta fara licitatie publica deschisa, de catre fosta conducere a Ministerului Agriculturii. Ne-am intalnit, ieri, cu avocatii care il reprezinta pe Ion Tiriac si am cazut de acord in privinta rezilierii contractului de concesionare pentru Fondul de Vanatoare Balc", a spus Flutur. El a mai precizat ca se va face o evaluare a investitiilor care au fost efectuate la Fondul de Vanatoare Balc. "Vom declansa procedura legala de licitatie pentru Fondul de la Balc. In caietul de sarcini va fi prevazuta valoarea investitiei in Fondul de la Balc, iar castigatorul licitatiei va plati investitiile facute in acest fond de fostii concesionari", a mai declarat ministrul.

Ion Tiriac a investit circa 1,3 milioane de euro in ingradirea, amenajarea si popularea Fondului de Vanatoare Balc, dar si in refacerea cabanei, dotarea acesteia si a anexelor, precum si in amenajarea drumurilor.

Din 14 martie se dau bonurile de motorina

Conducerea MAPDR a decis acordarea, din 14 martie, a ajutorului guvernamental pentru fermieri, in vederea cultivarii terenurilor arabile. Subventia va fi acordata sub forma unor bonuri valorice, care inlocuiesc banii, pentru achizitionarea de motorina. Bonurile vor avea valori de 25.000 lei, 500.000 lei si 1 milion de lei. Au fost tiparite aproximativ 70 milioane de bonuri valorice pentru motorina, iar acestea se pot procura si prin imputernicire.

"Pe verso-ul acestui bon valoric sunt trecute numele si prenumele beneficiarului si o stampila. Bonurile valorice se dau in contul celei de-a doua transe a sprijinului financiar acordat producatorilor agricoli in toamna lui 2004, respectiv diferenta de 1,5 milioane de lei necesara intretinerii culturilor infiintate in primavara", a adaugat Flutur. Oficialul a anuntat ca producatorii agricoli sunt asteptati sa se prezinte la primarii in vederea depunerii cererii pentru obtinerea bonurilor pentru motorina. "La primarie se va stabili cota de motorina. Cantitatea totala sprijinita va fi, in medie, de 84 litri/ ha", a mai precizat ministrul agriculturii.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *