Conducerea executiva a Fondului Monetar International (FMI) atrage atentia autoritatilor de la Bucuresti asupra faptului ca, pentru continuarea performantelor ecomomice pe termen mediu, este nevoie de angajament ferm fata de stabilitatea macroeconomica si accelerarea reformelor structurale. Acestea ar trebui sa se realizeze prin consolidarea eficientei intreprinderilor de stat, finalizarea privatizarii si prin sporirea eforturilor de imbunatatire a climatului de afaceri. Raportul de evaluare a economiei romanesti mai precizeaza si directiile spre care trebuie sa se orienteze eforturile autoritatilor pentru incheierea tranzitiei, spre o economie de piata functionala si intrarea in UE. Astfel, oficialii FMI au incurajat orientarea, si in continuare, a politicilor monetare si bugetare catre stabilizarea macroeconomica, cu accent pe reducerea suplimentara a inflatiei, limitarea deficitului de cont curent si abordarea "cu hotarare" a problemei pierderilor si a activitatilor intreprinderilor de stat.
Privatizare lenta
Specialistii FMI mai atrag atentia si asupra progresului lent al privatizarii, care continua sa afecteze economia, ceea ce face ca sectorul privat sa aiba una dintre cele mai reduse cote din PIB dintre statele candidate la UE. FMI a constatat ca stabilizarea economica ar implica un progres rapid in privinta eliminarii pierderilor din companiile de stat, mai ales la cele din sectorul energetic si a indemnat autoritatile sa accelereze inchiderea intreprinderilor ineficiente, sa implementeze noi majorari ale preturilor la gaze, precum si sa asigure ajustarea la timp a preturilor la electricitate si energie termica, in concordanta cu costurile.
Disciplina salariala
Chiar daca board-ul FMI a salutat intentia Guvernului de a scoate la vanzare, pana la finele anului, majoritatea companiilor de stat din afara sectorului energetic, acesta si-a manifestat ingrijorarea in legatura cu intentia Guvernului de a continua sa impuna conditii legate de pastrarea locurilor de munca si de realizarea de investitii masive de catre cumparatori. FMI incurajeaza autoritatile sa continue reducerile de personal din intreprinderile de stat, considerind-o drept o conditie necesara pentru diminuarea pierderilor si accelerarea privatizarii. Stabilirea unei discipline salariale in sectorul public este vitala pentru imbunatatirea disciplinei financiare si reducerea pierderilor, spun oficialiii FMI, care au indemnat autoritatile la vigilenta pentru ca majorarea salariului minim sa nu fie urmata de alte cresteri reale care sa afecteze piata muncii. In acelasi timp, se solicita autoritatilor sa revizuiasca, in cooperare cu BM, prevederile din noul Cod al Muncii. Pentru sporirea investitiilor private, FMI apreciaza ca este nevoie de noi reforme institutionale si de accelerarea luptei impotriva coruptiei. (C. Neacsu)
Have something to add? Share it in the comments.