Stiri si noutati

FMI contrazice Guvernul: Inca nu stim daca introducerea cotei unice a fost o greseala

Claudia Botezatu

Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) se arata reticenti fata de efectele pe care le poate avea introducerea cotei unice asupra bugetului. La finalul unei vizite la Bucuresti, Jeroen Kremers, director executiv al constituentei FMI din care face parte Romania, a declarat ca, in conditiile in care nu se stie care va fi impactul, este greu de stabilit un deficit bugetar in perioada imediat urmatoare. O evaluare a impactului ar putea dura saptamani, chiar si luni, a mai spus Kremers. El sustine ca Romania trebuie sa fie prudenta in ceea ce priveste deficitele pentru a putea avea o crestere economica pe termen lung. "Aceasta taxa unica nu este o inovatie si alte state au adoptat-o. Este greu de spus care vor fi efectele peste cateva luni. In tari precum Romania, Rusia sau Ucraina este dificil de spus ce se va intampla. Studiile internationale nu sunt relevante, deoarece rezultatele introducerii taxei unice sunt diferite de la un stat la altul", a precizat Kremers. Aceasta a mai spus ca pentru Romania este o mare schimbare in contextul in care perioada de tranzitie nu s-a incheiat.

?Romania nu-si finalizeaza acordurile cu FMI?

Totusi, oficialul FMI afirma ca Romania a facut progrese mari, a obtinut stabilitate macroeconomica, iar inflatia tot scade. In continuare, trebuie sa se faca trecerea de la o politica de reducere a ineficientei la una de crestere a competitivitatii, in conditiile aderarii la UE, considera Kremers. Acesta a adaugat ca FMI este dispus sa continue acordul stand-by, insa o finalizare a acestuia nu depinde decat de autoritatile romane. "Romania are reputatia de a nu-si finaliza acordurile cu FMI. In cateva luni vom vedea ce masuri trebuie sa luam pentru a prelungi Acordul. Ultimul acord a fost de fapt primul finalizat", a mai spus directorul FMI. Pentru incheierea Acordului stand-by cu Romania, o echipa de experti ai FMI va reveni in iunie la Bucuresti.

Deficit bugetar de 0,7%

Mentionam ca zilele acestea o delegatie formata din sase directori executivi ai FMI a efectuat o vizita in Romania unde a purtat discutii cu autoritatile statului pentru a observa modul in care actualul Executiv apreciaza stadiul relatiilor cu Fondul si integrarea in Uniunea Europeana. Inainte de aceasta vizita o delegatie romana a participat la reuniunea de primavara a FMI si Bancii Mondiale. Potrivit ministrului finantelor, Ionut Popescu, discutiile purtate la Washington cu reprezentantii FMI au decurs intr-un mod favorabil revizuirii memorandumului suplimentar. Negocierea intre cele doua parti a fost programata pentru inceputul lunii iunie, tinand cont de reducerea deficitului bugetar, a afirmat premierul Calin Popescu Tariceanu. Acesta sustine ca solutia convenita de partea romana cu reprezentantii FMI are in vedere diminuarea deficitului bugetar de peste 1% din PIB si adoptarea unor masuri de temperare a consumului si cererii excesive de pe piata. Discutiile de la Washington referitoare la bugetul pe 2005 s-au axat pe programul de rectificare bugetara, cu o tinta de deficit in jurul a 0,7% din PIB, mai mic decat cel de anul trecut, de 1,2%, dar peste cel solicitat anterior de FMI, de 0,5%. In principiu, Fondul a acceptat pornirea de la acest nivel al negocierilor. Potrivit Ministerului Finantelor, datele macroeconomice la finele primului trimestru par incurajatoare. In luna martie, rata inflatiei a fost de doar 0,3%, iar numarul de salariati a crescut cu 100.000 de persoane.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *