Stiri si noutati

FMI se asteapta la noi majorari ale dob?nzii de referinta din partea Federal Reserve

Economistul sef al Fondului Monetar International, Raghuram Rajan a apreciat miercuri ca este posibil ca Federal Reserve sa continue sa majoreze dobanda de referinta pe masura ce pretul ridicat al petrolului sporeste presiunile inflationiste, informeaza Reuters.
"Pretul petrolului afecteaza inflatia, care a inceput sa creasca in SUA…Fed va urmari cu atentie aceasta situatie si este probabil ca va continua procesul de majorare a dobanzii de referinta pe termen imediat", a declarat Raghuram Rajan cu prilejul unei vizite la Singapore.
Recent, cu prilejul publicarii perspectivelor sale asupra cresterii economiei mondiale (World Economic Outlook), FMI a anuntat ca, in ciuda recentei cresteri a pretului petrolului, se astepta ca in acest an si in anul urmator economia mondiala sa inregistreze un ritm de crestere de 4,3 procente, superior mediei de crestere de 3,9 procente inregistrata in ultima decada. Raghuram Rajan a confirmat aceste estimari, insa a apreciat ca riscurile puse de un nivel ridicat al preturilor la petrol au crescut in ultimele luni. In opinia economistului sef al FMI pana acum efectul pretului ridicat al petrolului a fost unul limitat in Asia, insa este posibil ca subventiile considerabile acordate de unele guverne pentru combustibili sa puna in pericol economia. Raghuram Rajan a apreciat ca economiile care se bazeaza pe exporturi trebuie sa se concentreze pe investitii de calitate si pe cresterea consumului.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *