Stiri si noutati

FMI: Sistemul de termoficare din Romania, ineficient si costisitor

Potrivit unui raport al FMI, citat de Mediafax, rata incasarilor principalilor producatori de agent termic din Romania a ramas dezamagitor de scazuta, sub 80%, pierderile din acest sector au ajuns la 0,25% din PIB in 2002, iar intregul sistem de distributie a energiei termice reprezinta "o enigma", fiind ineficient si costisitor. Drept urmare, FMI atrage atentia ca acest sistem are nevoie de masuri ferme pentru imbunatatirea disciplinei financiare, respectiv accelerarea contorizarii si actiuni impotriva rau-platnicilor.

Subventii pentru o saracie "suportabila"

In raportul echipei FMI care a realizat ultima evaluare a acordului stand-by exista o anexa intitulata "Enigma sistemului de distributie a energiei termice in Romania", unde se arata ca preturile sunt reglementate de Guvern, care acorda subventii de 0,66% din PIB producatorilor si gospodariilor cu venituri mici. In plus, sistemul de distributie a energiei termice sufera la toate nivelurile de o indisciplina a platilor.

Nu exista o strategie clara

Potrivit FMI, Guvernul nu are o strategie clara, eforturile concentrandu-se pe mai multe proiecte considerabile de modernizare a sistemului de productie si de reducere a pierderilor, a caror eficienta nu a fost inca evaluata.

Potrivit FMI, Guvernul Romaniei are in vedere separarea productiei de agent termic de sistemele de distributie si o eventuala privatizare a unor parti din aceste activitati. "Guvernul este de asemenea de acord ca unele unitati vor trebui sa fie inchise, iar consumatorii casnici au oferit sprijin in instalarea unor surse alternative de incalzire. Cu toate acestea, planurile concrete nu au fost inca elaborate", se arata in raport.

Eliminarea subventiilor pentru producatori

FMI propune o serie de masuri pentru a stimula producatorii sa isi reduca costurile si sa imbunatateasca eficienta activitatii, printre care eliminarea subventiilor pentru producatori. (A.D.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *