Stiri si noutati

FMI subliniaza impactului inundatiilor asupra cresterii eonomice

Fondul Monetar International a avertizat asupra impactului inundatiilor asupra cresterii economice a Romaniei, se arata in ultimul raport al Fondului Monetar International asupra economiei mondiale, potrivit Radio Romania Actualitati.
Cererea interna este sustinuta de inundatii, dar si de cresterea salariilor si a gardului de creditare. In ciuda investitiilor straine directe, deficitul de cont curent este inca la un nivel ingrijorator, iar inflatia, apropiata de zece la suta, trebuie redusa in continuare, in sprijinul acestei masuri venind tintirea directa a inflatiei.
In document se mai atrage atentia asupra faptului ca nivelul ridicat al creditului, lipsit de sustenabilitate, ar putea duce la dezechilibre economice si crize financiare. Expertii FMI mai atrag atentia ca gradul mare de contractare a imprumuturilor in valuta de catre populatie si IMM-uri face ca aceste categorii sa fie vulnerabile in fata fluctuatiilor cursului de schimb.
Concluziile FMI arata ca autoritatile romane trebuie sa mentina o politica fiscala stricta, sa actioneze in continuare in vederea reducerii cresterii creditului si sa incurajeze in continuare investitiile directe.
Este, de asemenea, necesara o consolidare fiscala, pentru a putea face fata presiunii cererii si a contribui la reducerea deficitului de cont curent si pentru a netezi drumul spre adoptarea euro, apreciaza FMI.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *