Stiri si noutati

Fondul Proprietatea isi incepe activitatea… in instanta

Fondul Proprietatea urmeaza sa se judece cu circa zece societati care au fost selectate pentru a face parte din portofoliul sau, potrivit presedintelui Consiliului de Supraveghere, Nicolae Ivan. In unele cazuri, Fondul da in judecata acele societati, iar in alte cazuri, Fondul este dat in judecata. "Avem diverse nemultumiri, si noi, si ei (n.r. – societatile din portofoliu)", ne-a declarat Ivan. Care sunt societatile cu care Fondul Proprietatea va ajunge in fata instantei de judecata? "Nu pot sa comentez. Sunt informatii privilegiate", a raspuns Ivan. Acesta a argumentat ca nu poate anunta prin media numele societatilor pe care intentioneaza sa le dea in judecata, intrucat astfel de informatii ar putea prejudicia valoarea Fondului. Ivan a refuzat sa faca publice insa si societatile care dau in judecata Fondul Proprietatea. Pe de alta parte, el sustine ca valoarea societatilor este mica, si, in consecinta nu influenteaza listarea. "Aceasta se face pe baza unei valori a Fondului", a spus el. Valoarea participatiilor detinute de Fond la companii listate la bursa este de circa 1,2 miliarde de euro. Daca la acestea se adauga sumele care vor fi primite in numerar, se ajunge la circa 2 miliarde de euro. Luand in considerare si procentele care reprezinta participatii ale Fondului Proprietatea la companiile de utilitati, Loteria Romana si CN Imprimeria Nationala, se ajunge la o valoare a portofoliului care depaseste nivelul capitalului social. "Auditul, calculele de evaluare vor fi facute pentru toate societatile care sunt in potofoliul Fondului Proprietatea, dar in prima faza ne vom concentra pe societatile mari, care sa ne ajute sa ajungem la aceasta valoare", a afirmat Ivan. Fondul are in portofoliu actiuni la 114 companii romanesti, capitalul sau social fiind de 3,9 miliarde euro. Capitalul urmeaza sa fie majorat ulterior cu alte active, daca cererile de despagubire vor depasi aceasta valoare.

Cererea de listare, in aprilie

Ivan estimeaza ca, pana la mijlocul lunii aprilie, va fi prezentata Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) propunerea de listare a Fondului la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). "Pentru listare, Fondul trebuie sa indeplineasca cerintele CNVM, care sunt generale, nu speciale. Fondul trebuie sa dovedeasca Comisiei si actionarilor ca valoarea portofoliului este cel putin egala cu valoarea declarata a capitalului. Asteptam sume importante, de circa jumatate de miliard de euro din privatizarea BCR, a CEC si oferta publica a Romtelecom", a mai spus Ivan. Fondul va fi listat la BVB si la o bursa internationala. "Nu pot sa comentez. Sunt informatii privilegiate." Nicolae Ivan, presedintele Fondului Proprietatea

Consultantul juridic, anuntat pe 22 martie

Consultantul juridic international al Fondului urmeaza sa fie anuntat pe 22 martie. Ieri au fost deschise oferte depuse de Allen & Overy, Latern Corporation Limited, Salans, Shearman & Sterling LLP si Freshfields Bruckhaus Deringer. Oferta financiara are o pondere de 60% din punctajul final, diferenta revenind ofertei tehnice. In cadrul ofertei tehnice vor fi punctate mai multe elemente, respectiv numarul de avocati, experienta si proiectele asemanatoare realizate de casele de avocatura internationale, iar oferta financiara este legata de pretul cel mai mic solicitat de societati. Consultantul juridic international va redacta caietului de sarcini pentru managerul de fond (societatea de administrare – n.r.) si va organiza licitatia pentru selectia acestuia.
Consuela Stegarescu
Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *