Stiri si noutati

Fonduri SAPARD suplimentare pentru tinerii fermieri

Fermierii care au pana in 40 de ani vor beneficia de fonduri nerambursabile SAPARD de maxim 65 la suta din valoarea unui proiect pentru investitii in exploatatii agricole, in functie de zona in care va fi realizat proiectul, informeaza un comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale /MAPDR/.
Prin Masura 3.1 (Investitii in exploatatiile agricole) a Programului SAPARD, tinerii fermieri beneficiaza de maximum de cofinantare daca realizeaza investitia in zona montana stabilita in baza Ordinului Comun nr. 1.019/1.089/2005 al MAPDR si al Ministerului Administratiei si Internelor. Pentru investitii in alte zone decat cea montana, cofinantarea SAPARD este de 55 la suta din valoarea investitiei realizate de tinerii fermieri.
Conform ultimelor precizari facute de Comisia Europeana in aceasta luna, cresterea gradului de cofinantare SAPARD de la 50 la suta la 55 la suta si respectiv 65 la suta se aplica acelor fermieri care au statut juridic si sunt inregistrati ca Persoane Fizice Autorizate, ca Asociatii Familiale, ca Grup de Producatori sau ca Societati Agricole (constituite in baza Legii 36/1991).
In cazul asociatiilor familiale si a societatilor agricole trebuie avut in vedere ca toti membrii care fac parte din asociatie sau societate sa nu aiba peste 40 de ani.
Prin aplicarea acestor facilitati suplimentare, Programul SAPARD sprijina direct tanarul fermier care doreste sa realizeze investitii in exploatatii agricole la standarde europene. Acesta va putea realiza, de exemplu, o investitie de 10.000 de euro, cu doar 3.500 de euro sau 4.500 euro daca investitia nu este amplasata in zona montana.
Odata cu introducerea sprijinului pentru tinerii fermieri, Agentia SAPARD sustine relansarea economiei in zonele montane si prin modificarea plafonului maxim de cofinantare SAPARD de la 50 la suta la 60 la suta pentru toti cei care vor realiza investitii prin Programul SAPARD in zona montana, indiferent de varsta

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *