Stiri si noutati

Fondurile de somaj, asigurari sociale si de sanatate au de recuperat 77.000 miliarde lei

Consuela Stegarescu, Carmen Neacsu

Datoriile catre bugetul asigurarilor sociale de sanatate si cel al asigurarilor de somaj inregistrate la 30 aprilie a.c. de catre marii contribuabili insumeaza 14.000 miliarde de lei. Din aceasta suma, 7.671,84 miliarde de lei reprezinta creantele a 369 de mari societati la fondul de somaj, alte 6.141,82 miliarde reprezentand "contributia" neachitata de 358 firme la fondul de sanatate.

A scazut numarul datornicilor

Reamintim ca, la 31 decembrie anul trecut, datoriile acumulate de 566 de intreprinderi care intrau in categoria marilor contribuabili catre bugetul asigurarilor sociale de somaj se ridicau la 7.080 miliarde de lei. De asemenea, tot la aceeasi data, 604 firme mari acumulau datorii de 4.793 miliarde de lei la fondul de sanatate, multi dintre respectivii agenti economici figurand si pe lista datornicilor la fondul de somaj.

Intrebati care este cauza pentru care datoriile catre cele doua bugete amintite au crescut in ultimele trei luni, reprezentanti ai Ministerului Finantelor au raspuns ca, la data la care cele doua bugete au fost preluate de MF de la cele doua ministere care le gestionau, a fost preluata si baza de date, care s-a dovedit a fi incompleta in acel moment. Dincolo de aceasta situatie, trebuie amintit ca datoriile societatilor de stat care figureaza pe aceasta lista au toate sansele sa fie sterse, masura avuta in vedere pentru cresterea atractivitatii acestora la privatizare.

Varful icebergului

La bugetul asigurarilor sociale de stat, datoriile acumulate de cei 455 de contribuabili depaseau 63.867 miliarde de lei. Din acest numar, 189 de firme beneficiaza de inlesniri la plata obligatiilor in valoare de 8.946,8 miliarde de lei. Alte trei societati au solicitat compensarea obligatiilor pentru suma de 46 miliarde de lei. Trebuie amintit ca toate sumele prezentate vizeaza doar datoriile marilor "contribuabili" si ca mai exista alte zeci de mii de firme catalogate ca fiind mici contribuabili care acumuleaza si ele datorii la toate cele patru tipuri de bugete.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *