Stiri si noutati

Fondurile SAPARD pentru refacerea zonelor distruse de inundatii, inca incerte

Stefan Etves

Romania nu se poate baza, in perioada urmatoare, pe fondurile SAPARD ce urmau sa fie redistribuite pentru refacerea lucrarilor de infrastructura distruse de inundatii, pentru ca realocarea nu a fost aprobata, inca, de Comisia Europeana.

"Agentia SAPARD a solicitat Comisiei Europene realocarea unor fonduri de circa 70 milioane de euro pentru refacerea lucrarilor distruse de inundatii. Abia in luna septembrie se va lua o decizie in aceasta privinta", a declarat, ieri, directorul agentiei SAPARD, Samoila Szabo. Potrivit acestuia, 20 milioane de euro vor proveni de la masura privind managementul apei, care ar fi urmat sa fie acreditata in aceasta toamna. Banii vor fi utilizati pentru pentru refacerea unor diguri sau lucrari de protectie impotriva inundatiilor. "Restul fondurilor pentru proiectele de infrastructura rurala vor fi asigurate prin redistribuirea unor sume de la programe pentru care exista un interes mai scazut. Valoarea totala a pagubelor produse de inundatii proiectelor de infrastructura rurala se ridica, pana in pezent, la 25 milioane de euro, iar evaluarea lucrarilor nu a fost inca finalizata", au anuntat oficialilor SAPARD.

Subcontractarea totala a lucrarilor, interzisa

Samoila Szabo a mai anuntat ca vor fi luate masuri impotriva firmelor care subcontracteaza in mare parte lucrarile de infrastructura rurala, dupa ce au castigat licitatiile de realizare aproiectelor. "Exista societati mari care castiga licitatiile si le subcontracteaza chiar in totalitate, iar normele impun un plafon de 30%", a mai spus Szabo. El a precizat ca este vorba de peste zece companii, fara sa mentioneze detalii. Directorul Agentiei SAPARD a anuntat ca in perioada urmatoare vor fi controlate lucrarile subcontractate, la nivel national. In functie de situatiile ce vor fi identificate, este posibila rezilierea contractelor, iar platile vor fi facute doar pentru lucrarile realizate conform procedurii.

Fondurile, accesibile si firmelor in care statul este actionar minoritar

Societatile la care statul este actionar in limita a 25% din capitalul social vor putea sa acceseze programul SAPARD, dupa ce pana in prezent doar firmele private puteau beneficia de fonduri comunitare prin acest sistem, a anuntat directorul agentiei SAPARD. "Companiile la care statul are actiuni vor putea realiza proiecte SAPARD vizand prelucrarea si marketingul produselor agricole si piscicole, acvacultura, dar si investitii in exploatatii agricole", a spus Szabo. El a mentionat ca Executivul european a aprobat recent o serie de modificari si completari propuse de Romania in vederea cresterii ritmului de absorbtie a fondurilor.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *