Stiri si noutati

Fostii proprietari vor fi despagubiti de catre stat cu actiuni, nu cu bani

Claudia Botezatu

Aproape 100 de mari societati la care statul mai detine actiuni vor contribui la despagubirea proprietarilor ale caror locuinte nu pot fi retrocedate in natura. Potrivit unui proiect de lege, aprobat ieri de Guver, privind regimul stabilirii despagubirilor aferente imobilelor preluate abuziv de stat pe vremea comunismului, va fi infiintata o societate de investitii financiare, denumita "Fondul Proprietatea", al carei capital va fi format din actiunile detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei la diverse societati comerciale. La aceste actiuni se adauga si creantele Romaniei fata de 14 state. Este vorba de tari sarace care au datorii catre Romania de zeci de ani si pe care nu au reusit sa le plateasca pana acum. Statele respective sunt Sudan, Siria, Mozambic, Libia, Republica Guineea, Republica Centrafricana, Congo, Nigeria, Republica Democrata Congo, Somalia, Tanzania, Republica Democrata Coreeana, Cuba si Republica Mongolia. Daca acestea vor fi convinse sa-si plateasca datoriile, banii vor ajunge la cei care nu si-au recuperat casele. Despagubirile vor mai fi facute si din creanta detinuta de statul roman la combinatul Krivoirog din Ucraina, combinat care nu functioneaza. Insa cea mai probabila modalitate de despagubire este aceea de emitere a actiunilor detinute de stat la cele 100 de societati, multe dintre ele fiind foarte importante in economia romaneasca. Sunt incluse pe lista societati ca BCR, CEC, Petrom, Electrica, Distrigas, Transelectrica, Romtelecom, CFR, Tarom, Alro, Petrotel Lukoil Ploiesti si Posta Romana.

Societatile care vor contribui la despagubiri

Transelectrica, Romgaz si Transgaz vor transfera catre "Fondul Proprietatea" cate 15% din actiuni, Petrom, Oil Terminal si Conpet vor contribui cu 10% din actiuni, Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Electrica Moldova, Electrica Oltenia, Electrica Dobrogea, Electrica Muntenia Nord, Electrica Muntenia Sud, Electrica Transilvania Sud, Electrica Banat, Electrica Transilvania Nord vor veni cu cate 12% din actiuni, Hidroelectrica si Nuclearelectrica cu cate 20% din actiuni, iar complexele energetice Turceni, Craiova si Rovinari, fiecare cu 15% din actiuni.

Pe lista prevazuta de proiectul de act normativ mai sunt incluse CEC cu 9,9% din actiuni, Loteria Romana, Imprimeria Nationala, Compania Nationala CFR, CFR Calatori, CFR Marfa, Societatea de Administrare Active Feroviare "SAAF", Metrorex, CN Aeroportul International Bucuresti-Otopeni, SN Aeroportul International Bucuresti-Baneasa, SN Aeroportul International Constanta, SN Aeroportul International Timisoara-Traian Vuia, Tarom, Administratia Porturilor Maritime Constanta, Administratia Canalelor Navigabile Constanta, Administratia Porturilor Dunarii Maritime Galati, Administratia Porturilor Dunarii Fluviale Giurgiu si societatea comerciala S.F.T. – C.F.R cu cate 20% din actiuni.

De asemenea, BCR va contribui cu 4% din actiuni, Romtelecom cu 30% din actiuni si Posta Romana cu 25% din actiuni. Mai exista societati care vor transfera aproape toate actiunile pe care le detin la "Fondul Proprietatea". De exemplu, Grulen Campulung (98,2% din actiuni), Nitrosere Fagaras (79%), Alcom Timisoara (71,8%), iar Societatea de Strategie pentru Piata de Gros va veni cu 100%.

Actiunile, tranzactionate pe piata de capital

Capitalul social al fondului al carui unic actionar va fi statul roman va fi impartit in actiuni, care vor fi transmise gratuit catre titularii titlurilor de despagubire sau succesorilor acestora, precum si catre persoanele despagubite prin decizii emise ulterior infiintarii fondului.

Actiunile vor fi distribuite prin conversia titlurilor de despagubire dupa un algoritm de calcul stabilit prin ordin al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor. In termen de cel mult 30 de zile de la constituire, Fondul va incepe procedura legala necesara pentru admiterea actiunilor la tranzactionare pe piata BVB.

Pana la constituirea Fondului, autoritatile statului vor incepe procedurile legale de derulare si incheiere de oferte publice secundare de vanzare pentru pachete de actiuni de minimum 5%, emise de societatile in cauza, precum si pentru admiterea acestora la tranzactionare pe bursa.

Fondul va fi infiintat, prin hotarare de Guvern, in termen de 180 de zile de la intrarea in vigoare a legii pentru care Executivul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *