Stiri si noutati

Franta se confrunta cu un deficit comercial record

Franta se confrunta cu un deficit comercial record pe primele sase luni ale lui 2005, datorat pretului mult mai mare al petrolului, comenteaza "Financial Times".

Importurile au crescut cu 3,5 la suta fata de semestrul anterior, atingand 187 miliarde euro (230 miliarde dolari, 127 miliarde lire sterline), in timp ce exporturile s-au majorat cu 2,6 la suta, pana la 175,8 miliarde euro.

Ministrul francez al comertului, Christine Lagarde, admite ca cifrele "nu sunt bune" si ca Franta isi pierde cota de piata in comertul mondial. Cifrele Organizatiei Mondiale a Comertului arata ca Franta a scazut de la 5,1 la suta in comertul mondial in 2000 la 4,9 la suta in 2005.

Unii economisti pun slaba performanta a comertului Frantei pe seama lipsei de competitivitate, o boala tot mai mare a celei de-a cincea economii, ca marime, din lume.

Performanta exporturilor franceze este mai slaba decat cea a Germaniei, care a beneficiat de cereri importante pentru produsele industriei grele. Anul trecut, Germania a avut un excedent comercial de 155 miliarde euro, comparativ cu deficitul comercial al Frantei de opt miliarde euro.

"Economia germana a redus in mod semnificativ costurile cu forta de munca in ultimii ani, ceea ce a determinat o crestere a competitivitatii. Economia franceza este intr-o situatie mult mai dificila", explica Lorenzo Codogno, economist la Bank of America. El adauga ca situatia din Italia este "dramatica".

Cu toate acestea, d-na Lagarde pune accentul pe performanta relativ puternica a Frantei pe pietele asiatice in dezvoltare, unde exporturile au crescut cu 12,3 la suta.

Cresterea mica a exporturilor franceze pe pietele europene, in special in Germania si Italia, a determinat caderea exporturilor totale.

Cresterea costurilor importurilor de petrol a avut un impact important asupra deficitului comercial al Frantei. Ministrul comertului estimeaza ca deficitul comercial in sectorul energetic ar putea creste de la 29 miliarde euro in 2004 la 40 miliarde euro in acest an, daca pretul barilului ar ramane la 65 dolari.

In ciuda incetinirii activitatii economice in acest an, ministrul francez al finantelor, Thierry Breton, continua sa prognozeze o crestere a produsului intern brut cu mai mult de doua procente in 2005. "Ceea ce a fost mai greu a trecut", a declarat recent Breton, referindu-se la crearea firmelor, productia industriala sau spiritul antreprenorial.

Cu toate acestea, agentia franceza de statistica, Insee, a raportat o scadere cu 5,8 la suta a numarului de intreprinderi noi create in luna iulie comparativ cu luna anterioara.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *