Stiri si noutati

Frauda fiscala de 14 miliarde lei

O societate galateana specializata in executarea de lucrari de instalatii sanitare, incalzire centrala si montaj echipamente a fraudat bugetul de stat cu 9,43 miliarde de lei. Inspectorii fiscali ai Ministerului Finantelor au calculat la aceasta suma penalitati de peste cinci miliarde de lei.

Contabilitatea, "taramul" ilegalitatilor

Astfel, s-a constatat ca societatea si-a diminuat, "cu buna stiinta", obligatiile datorate catre bugetul de stat, suma totala ajungand la 9,43 miliarde de lei, se arata intr-o nota de control a Ministerului Finantelor. Inregistrarea de facturi emise de diversi furnizori pentru care nu existau documente justificative care sa ateste valoarea reala a prestatiei si vinderea bunurilor sub pretul real de achizitie se numara printre modalitatile folosite de societatea Recet Trade SA pentru diminuarea TVA de plata. Pentru suma de 4,8 miliarde de lei, cat reprezinta TVA cu care societatea amintita s-a sustras de la plata, inspectorii au calculat dobanzi si penalitati de intarziere de 1,43 miliarde lei. Nici impozitul pe profit nu a scapat de inventivitatea celor doi administratori ai firmei, obligatiile bugetare de plata la acest capitol fiind diminuate cu 1,5 miliarde lei. Metodele folosite pentru eludarea legii sunt similare celor folosite in cazul TVA. Diminuarea profitului impozabil si a impozitului pe profit a fost si rezultatul inregistrarii de catre Recet Trade a unor cheltuieli cu dobanzile si comisioanele aferente unui credit contractat de societate, care a fost transferat ulterior unei firme cu care nu avusese nici o relatie economica.

Plata impozitelor, o necunoscuta

Nici la capitolul impozit pe veniturile din salarii si fondurile speciale lucrurile nu au stat mai bine, inspectorii descoperind ca nu au fost achitate debite de 453 milioane de lei, fiind calculate majorari de intarziere de 571 milioane de lei. Obligatiile neachitate de Recet Trade SA la bugetul asigurarrilor sociale, de somaj si sanatate evidentiate de procesul-verbal intocmit de Directia de Control Fiscal Galati depasesc 2,6 miliarde de lei. In plus, s-a mai descoperit faptul ca administratorii au ridicat din casieria societatii 2,39 miliarde de lei, bani care nu au putut fi justificati. Dosarul a fost transmis organelor de cercetare penala pentru continuarea investigatiilor si stabilirea vinovatilor. (C.N.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *