Stiri si noutati

Gaura de 4.000 miliarde in bugetul ADS

Stefan Etves

Agentia Domeniilor Statului (ADS) are de incasat peste 3.000 miliarde de lei de la societatile comerciale care au concesionat terenuri, in conditiile in care anul trecut a fost incasata doar 40% din valoarea redeventelor, a declarat, ieri, noul director general al ADS, Tanczos Barna. "Pe langa aceste sume, avem de recuperat de la firmele care sunt in lichidare sau cu care au fost reziliate contractele circa 1.000 miliarde de lei, pentru care ne-am inscris la masa credala. Nu cred insa ca se va recupera ceva, sansele sunt sub 10%", a spus Barna. El a adaugat ca s-a ajuns la aceste gauri in buget din cauza fostei conduceri a ADS, care considera institutia "un sac fara fund, de unde se fura incontinuu". "Rezilierea contractelor se facea numai cand se ajungea la o datorie foarte mare, de ordinul miliardelor. Agentia trebuia sa rezilieze contractele imediat ce societatea inregistra datorie un leu catre bugetul ADS", crede Tanczos Barna.

In perioada urmatoare, noua conducere a ADS, care cuprinde circa 150 de angajati, va verifica toate contractele de concesionare incheiate. "Peste 2.000 de contracte de concesiune au fost incheiate pentru terenuri cu destinatie agricola si circa 3.000 pentru circumscriptiile sanitar-veterinare", a explicat seful ADS.

El a mai spus ca in 2003 ADS a achizitionat un sistem integrat in valoare de 10 miliarde de lei. "Am dispus efectuarea unui control pentru ca nimeni, in afara de Directia Economica din cadrul ADS, nu utilizeaza acest program. Pe langa aceste controale anuntate, Directia Juridica din cadrul ADS, care are 17 angajati, are pe rol aproximativ 1.600 de procese.

Tarata ramane cu Insula Mare a Brailei

Firma TCE 3 Brazi, detinuta de fostul deputat PSD Culita Tarata, cu care ADS a semnat contractul de concesionare a Insulei Mari a Brailei (IMB) are datorii de cateva sute de miliare de lei la ADS, a mai declarat Tanczos. Cu toate acestea, situatia reala a datoriilor nu este cunoscuta."In unele documente figureaza datorii de ordinul sutelor de miliarde, in timp ce in altele se specifica ca firma nu are obligatii de onorat", a mentionat seful ADS. El a adaugat ca situatia contractului de concesiune a Insulei Mari a Brailei nu a fost inca clarificata. "O concluzie asupra contractului va putea fi formulata doar dupa analizarea tuturor documentelor incheiate intre cele doua parti. Abia atunci vom putea initia procedura de reziliere. Instanta insa va decide. Exista foarte multe acte aditionale la dosar, iar contractul orginal lipseste", a adaugat Tanczos. Reprezentantul ADS a mai precizat ca, in opinia sa, cea mai buna solutie in cazul IMB ar fi o licitatie internationala la care sa participe firme straine si romanesti, care pot sa demonstreze ca au capacitatea de a administra o suprafata de circa 56.000 hectare de teren agricol.

Directorul ADS a amintit ca exista mai multe procese pe rol intre ADS si firma TCE 3 Brazi din Piatra Neamt.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *