Cele 29 de societati de distributie vor ajusta, de la 1 aprilie, pretul gazelor naturale, in medie cu 3,8 la suta, in functie de categoriile de consumatori. In cazul consumatorilor casnici (categoria B1), ajustarea medie va fi de 3,6 la suta, informeaza Autoritatea de Reglementare in sectorul Gazelor Naturale. Noile preturi pentru consumatorii casnici (categoria B1) vor fi de 830,68 RON/1.000 mc (8.306.800 ROL) in cazul Distrigaz Sud si de 830,24 RON/1.000 mc (8.302.340 ROL) in cazul Distrigaz Nord (preturile nu includ TVA). Principala cauza a acestei ajustari este cresterea pretului barilului de petrol pe piata mondiala in intervalul ultimelor sase-noua luni, care va duce la influentarea pretului gazelor naturale pe plan international. Pentru a nu crea presiuni suplimentare asupra pretului la consumatori, Guvernul Romaniei a propus ca, in al doilea trimestru al anului 2006, pretul productiei interne sa ramana nemodificat fata de trimestrul patru 2005 (adica 110 dolari/1.000 mc).
In paralel, Guvernul Romaniei a implementat un important pachet de masuri sociale, prin care persoanele cu venituri mici primesc ajutoare financiare pentru achitarea facturilor la gaze. De asemenea, Guvernul a majorat de la 1.000 la 1.500 RON cuantumul ajutoarelor pentru achizitionarea de centrale termice si de la 200 la 300 RON cuantumul ajutoarelor pentru achizitionarea de arzatoare automatizate. Executivul a anuntat ca va implementa in acest an programul national de reabilitare termica a cladirilor, care va reduce consistent valoarea facturilor la energia termica in iarna viitoare.
De la inceputul acestui an a crescut si cuantumul ajutoarelor sociale, acordate in functie de venitul mediu lunar pe membru de familie. De exemplu, familiilor si persoanelor al caror venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 110 RON (1,1 milioane lei) li se acorda lunar un ajutor de 190 RON (1,9 milioane lei). Masura de ajustare a preturilor de la 1 aprilie 2006 a primit avizul favorabil al Consiliului Consultativ, a carui componenta a fost modificata anul trecut. In noua structura a Consiliului Consultativ interesele consumatorilor sunt reprezentate in mod egal cu cele ale operatorilor. Atributiile ANRGN constau in interventia pe segmentul reglementat, care reprezinta circa 30 la suta din pretul final al gazului (activitati de inmagazinare, transport, distributie). ANRGN nu are atributii de control asupra activitatii nereglementate (pretul de import si pretul productiei interne).
BizWords“
Have something to add? Share it in the comments.