Stiri si noutati

Gazprom intentioneaza cresterea pretului la gazele livrate Ucrainei

“”>Gigantul rus Gazprom a anuntat, marti, intentia sa de a majora pretul pentru gazele naturale livrate Ucrainei, un anunt ce intervine cu putin timp inainte de expirarea, la 30 iunie, a acordului incheiat in ianuarie a.c. pe o perioada de sase luni si care a pus capat ‘razboiului gazului’ dintre Moscova si Kiev.
‘Consideram ca pretul este scazut, el trebuie sa creasca’, a subliniat vicepresedintele concernului rus, Aleksandr Riazanov, in cursul unei conferinte de presa, fara a oferi mai multe precizari.
Intrebat asupra posibilitatii izbucnirii unui nou razboi al gazelor naturale la inceputul lunii iulie, Aleksandr Riazanov a recunoscut ca ‘negocierile sunt dificile’, mai ales in ceea ce priveste pretul pe anul viitor al gazelor livrate Kievului.
Compania de petrol si gaze Naftogaz din Ucraina a anuntat recent ca doreste ca Rusia sa mentina pretul actual al gazelor naturale pana in anul 2011.
In ianuarie a.c., Naftogaz a semnat cu compania RosUkrEnergo (furnizorul exclusiv de gaze rusesti in Ucraina, controlat in proportie de 50% de Gazprom) un contract privind livrarea de gaze din Rusia si Asia Centrala in primul semestru al anului la pretul de 95 de dolari pentru mia de metri cubi. Pretul gazelor rusesti livrate Ucrainei este de 230 de dolari, dar ele sunt amestecate la frontiera ucraineana cu gaze din Turkmenistan, mult mai ieftine, ceea ce face ca pretul pe care Kievul il plateste sa fie de 95 de dolari pentru mia de metri cubi.
Or, Turkmenistanul este pe cale de a negocia cu Gazprom o crestere brusca a pretului la gazele naturale de la 66 de dolari pentru mia de metri cubi la 110-125 de dolari pentru mia de metri cubi incepand cu cel de-al doilea semestru al acestui an, dupa cum scria cotidianul Vedomosti in editia sa de marti.
O astfel de crestere va avea impact imediat asupra pretului pentru Ucraina care ar putea ajunge pana la 140-150 dolari/1.000 m3, potrivit estimarilor analistilor de la Vedomosti.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *