Stiri si noutati

Gazprom va cumpara Sibneft pentru 13,01 miliarde de dolari

Grupul rus Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze naturale din lume, a anuntat, miercuri, ca va cumpara compania petroliera Sibneft pentru suma de 13,01 miliarde de dolari (10,81 miliarde de euro), informeaza AP.
Achizitia va intari statutul companiei Gazprom in sectorul petrolier rus, fapt cu atat mai important cu cat presedintele rus incearca sa recastige terenul pierdut de stat in acest sector strategic. Statul rus a devenit in luna iunie, principalul actionar al companiei Gazprom, care detine monopolul in domeniul gazelor naturale in Federatia Rusa, in urma achizitionarii, prin intermediul companiei de stat Rosneftegaz, a 10,74 la suta din actiunile gigantului energetic, detinerea statului ajungand astfel la peste 50 la suta.
Cele doua companii precizeaza – intr-un acord semnat intre Gazprom si proprietarul Sibneft, Millhouse Capital, un holding controlat de miliardarul rus Roman Abramovich, patronul clubului de fotbal Chelsea Londra – ca Gazprom va cumpara 72,663 procente din actiunile Sibneft. Aceasta achizitie ar urma sa fie cea mai mare din istoria companiilor rusesti.
Bancile occidentale s-au aratat gata sa crediteze cu 12 miliarde de dolari (10 miliarde de euro) pentru fundamentarea achizitiei, acesta urmand a fi cel mai mare imprumut din istoria Rusiei post-sovietice.
Detinatoare a unei patrimi din rezervele dovedite de gaz la nivel mondial, Gazprom controleaza 92 la suta din productia de gaze a Rusiei, care a fost anul trecut de 545 miliarde metri cubi.
Iukos, inainte principala companie petroliera din Rusia, a pierdut in luna decembrie a anului trecut principala sa filiala de productie, Iuganskneftegaz, care a fost achizitionata de catre grupul Rosneft, dupa o licitatie extrem de contestata.
Vanzarea era destinata acoperirii unei datorii a Iukos-ului de peste 27 de miliarde de dolari. Aceasta suma, aparuta ca urmare a unei ample campanii judiciare impotriva acestui grupul petrolier, este rezultatul unor actiuni orchestrate, dupa toate probabilitatile, de autoritatile ruse.
Actiunile Gazprom au urcat cu un procent, ajungand la 150,1 ruble (4,38 euro sau 5,26 dolari) fiecare, la bursa de valori din Rusia. Sibneft este a cincea companie petroliera rusa.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *