Privatizarea societatii Electroputere Craiova, una dintre primele cinci mari societati cuprinse in Programul PSAL I, se amana din nou, intrucat Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) si singurul ofertant, consortiul format din companiile General Motors (SUA) si Karlsdorfer (Germania), nu au ajuns la un acord privind transferul de actiuni. Ieri a expirat cel de-al cincilea termen de privatizare a societatii Electroputere, iar discutiile dintre Comisia de privatizare condusa de secretarul de stat George Musliu si reprezentantii consortiului nu s-au soldat cu vreun progres in ceea ce priveste privatizarea.
Surse apropiate negocierilor ne-au declarat ca principalul motiv de disputa il reprezinta pretul cerut de APAPS pe Electroputere, considerat mult prea mare de catre potentialii investitori. Totodata, General Motors conditioneaza semnarea contractului de privatizare de realizarea, la uzina din Craiova, a unor lucrari de reparatie a 50 de locomotive apartinand CFR, contract castigat de firma americana in urma unei licitatii. Finantarea lucrarilor de reparatii si modernizari a locomotivelor, in valoare de 100 milioane de dolari, urmeaza sa fie asigurata de Banca Japoneza de Cooperare Internationala, care, la randul ei, conditioneaza alocarea imprumutului de asigurarea unor garantii. Pentru ca CFR are o situatie financiara mai mult decat precara, nu poate oferi garantii.
Angajatii uzinei afirma ca sansele ca General Motors sa preia Electroputere sunt aproape nule in acest moment. "Daca investitorii erau hotarati, semnau contractul inca de la cel de-al doilea termen de privatizare stabilit de APAPS, cand au ramas singuri in cursa. In schimb, ei au tot tras de timp, solicitand chiar si efectuarea unui audit propriu al situatiei uzinei, care se pare ca tot nu i-a ajutat sa ia o decizie", ne-au declarat surse din conducerea uzinei. Recent, APAPS a instituit la Electroputere procedura administrarii speciale, dar pana la aceasta ora nu a numit un administrator.
Have something to add? Share it in the comments.