Stiri si noutati

Gheorghe Flutur afirma ca au fost defrisate ilegal peste 300.000 hectare de padure

Claudia Botezatu

Romania se confrunta cu mari in probleme in ceea ce priveste taierile ilegale de copaci, aceasta in conditiile in care suprafata impadurita este sub media europeana. Potrivit studiilor in domeniu, fata de relief si de clima, suprafata impadurita ar trebui sa fie de 40-45%, insa abia ajunge la 26%. Tara noastra este in urma Bulgariei care are 34%, a Slovaciei cu 38%, a Austriei cu 47% suprafata impadurita. Mentionam ca la nivel european, media este de 30%.

Faptul ca avem putine paduri nu impiedica in nici un fel defrisarile masive. Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, ne-a declarat ca potrivit estimarilor, in 15 ani au fost distruse prin defrisari ilegale peste 300.000 hectare de padure. Conform datelor Ministerului Agriculturii, pana la finele anului trecut, in padurile aflate in proprietate privata s-au facut defrisari ilegale pe 125.000 hectare, din care circa 30.000 hectare au fost rase complet de pe fata pamantului. Cele mai mari abuzuri s-au facut in judetele Bacau, Suceava, Neamt, Vaslui, Dolj, Harghita si Galati.

Haosul din retrocedari a agravat defrisarile

Gheorghe Flutur sustine ca in urma haosului produs de retrocedari, autoritatile statului nu au mai putut tine sub control taierile ilegale. "In urma trecerii la proprietatea privata, s-au taiat padurile, iar Ministerul Agriculturii nu a mai avut control. A fost o criza a autoritatii de stat", ne-a spus Flutur. Pana acum, nimeni nu a fost tras la raspundere pentru distrugerea fondului forestier, iar cei implicati sunt lasati sa se bucure nestingheriti de castigurile adunate din furturi. Ministrul agriculturii considera ca pentru aceste distrugeri "clasa politica ar trebui sa plateasca".

Autoritatile statului, implicate in furt

Un studiu realizat de Fondul Mondial pentru Natura (WWF) arata ca doar 60% din taierile efectuate in Romania sunt legale. Raportul arata ca autoritatile romane contribuie la fenomenul defrisarilor. Exista o tendinta a autoritatilor de a supraestima varsta copacilor din anumite zone, pentru ca sa poata fi incluse in planul pentru recoltare si diferite paduri in care taierea ar fi ilegala. Aceasta practica este frecventa in cazul copacilor de 80-90 de ani, care nu pot fi taiati decat cand ating 100-110 ani. Recoltarea definitiva a copacilor care in mod normal trebuie sa fie supusi unor taieri succesive, precum si incercarile de accelerare a cresterii padurii pentru obtinerea unor cote de taiere mai mari sunt de asemenea considerate de WWF ca fiind practici ilegale.

De asemenea, in Romania exista circa 350.000 hectare de pasuni impadurite, care nu sunt incluse in fondul forestier national, ci sunt considerate a fi pasuni, devenind astfel o sursa ilegala de lemn. WWF a semnalat o serie de nereguli si in ceea ce priveste comercializarea lemnului si a modului de atribuire a licitatiilor.

Lemnul se va vinde prin bursa

WWF considera ca este foarte dificil de stabilit gradul de taieri ilegale din Romania, aspect considerat foarte grav. In opinia Fondului, cadrul legislativ care reglementeaza domeniul forestier este inadecvat si trebuie imbunatatit.

Gheorghe Flutur sustine ca va lua masuri in acest sens si va initia un proiect de lege pentru ca ocoalele silvice mixte sa poata administra mai multe forme de proprietate, cu contabilitati separate, acesta fiind un model german. "Speram sa avem o forma a proiectului pana in toamna", a precizat ministrul. Acesta a mai spus ca intentioneaza sa introduca in curand si o bursa a lemnului pentru ca vanzarile sa se faca la adevarata valoare. Ministrul mai spune ca aceasta este si o forma care duce la simplificarea procedurilor greoaie de licitatie. "In tarile civilizate, lemnul se vinde la bursa. La aceasta initiativa trebuie sa participe si proprietarii privati si de aceea vom purta discutii cu ei. In functie de aceste discutii vom vedea cum punem in functie aceasta bursa a lemnului", a afirmat Flutur.

Flutur da fosta conducere a RNP pe mana Parchetului National Anticoruptie

Gheorghe Flutur a anuntat ca va sesiza PNA in legatura cu unele achizitii efectuate anul trecut de Regia Nationala a Padurilor (RNP), intrucat atat auditul Ministerului Agriculturii, cat si controlul Garzii Financiare au depistat mari nereguli. S-a constatat ca trei firme bucurestene au achizitionat, cu 14 miliarde de lei, diverse cantitati de cartuse, revolvere, tocuri de piele, cravate, ace de cravata, masti gaze, cizme cu bombeu metalic si costume pentru fasonatori, care apoi au fost vandute RNP cu 90 miliarde de lei. Firmele respective au cumparat cravatele cu 60.000 lei bucata si le-au vandut RNP cu 5 milioane de lei, acele de cravata au fost cumparate cu 10.000 lei bucata si revandute cu 2,1 milioane de lei, mastile de gaze au fost luate cu 1,5 milioane lei si revandute cu 4,9 milioane de lei, costumele de fasonator au costat 3,3 milioane de lei si apoi vandute RNP cu 15,4 milioane de lei, in timp ce revolverele au fost achizitionate initial cu 2,8 milioane lei si revandute RNP cu 14,7 milioane lei bucata. Flutur a mai spus ca cele trei firme erau niste "SRL-uri nesemnificative, care "s-au dizolvat subit" in 17 decembrie 2004 "inainte de a plati anumite dari catre stat".

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *