Stiri si noutati

Grupul Rompetrol NV a initiat procedura de arbitraj international impotriva statului rom

Firma internationala de avocatura Salans a initiat pe 14 decembrie, procedurile de arbitraj international impotriva Guvernului Romaniei, in numele clientului sau, Grupul Rompetrol NV (TRG), pe langa Centrul International de Solutionare a Disputelor Investitionale al Bancii Mondiale ("ICSID"), informeaza compania, intr-un comunicat.
Acesta decizie a fost determinata de esuarea negocierilor cu Guvernul de luna aceasta. Solicitarile grupului Rompetrol catre ICSID se bazeaza pe nerespectarea de catre autoritati a drepturilor fundamentale si de protectie datorate TRG, conform prevederilor Tratatului Bilateral de Investitii dintre Olanda si Romania.
Pe data de 8 decembrie, Guvernul Romaniei a respins cererile de despagubire formulate de TRG cu privire la pierderile inregistrate ”ca urmare a permanentei hartuiri judiciare si administrative la care a fost supusa atat compania, cat si unii dintre directorii acesteia, de institutiile de stat si de reprezentantii procuraturii, pe parcursul ultimilor doi ani”.
TRG sustine ca ”a inregistrat serioase pierderi financiare, estimate in prezent la peste 100 milioane dolari si ca atat investigatiile cat si acuzele aduse sunt nefondate si au la baza motivatii politice”.
Rompetrol, prin firma de avocatura Salans, a depus pe data de 19 iulie 2005, o Notificare de Disputa ("NOD") la Guvern, in vederea ajungerii la o solutionare pe cale amiabila a disputei, in urma negocierilor desfasurate cu buna credinta, pentru plata daunelor materiale cauzate companiei si actionarilor acesteia ca urmare a ”violarii drepturilor fundamentale si de protectie de-a lungul ultimilor doi ani”.
Echipa de avocati ai firmei Salans, care asigura consultanta juridica a TRG, este condusa de Obie L. Moore, avocat asociat al biroului Salans din Bucuresti, si de Sarah François-Poncet, avocat asociat cu sediul la Paris si coordonator al departamentului de Arbitraj International al firmei de avocatura.
Grupul Rompetrol NV este o companie petroliera ce isi desfasoara activitatea in 12 tari, cu majoritatea operatiunilor si activelor in Romania, Bulgaria, Franta si Spania. Principalele activitati ale Grupului sunt in domeniile rafinare si marketing/vanzare de produse petroliere, cu interese adiacente in explorare, productie si alte servicii pentru industria petroliera cum ar fi foraj, constructii, transporturi, etc. Grupul are peste 7.700 de angajati si a realizat o cifra de afaceri de 1,61 miliarde dolari in 2004, urmarind sa devina una dintre cele mai mari companii petroliere integrate din regiune si sa obtina o pozitie puternica in bazinul Marii Negre.
Firma de avocatura Salans este o firma internationala ce acopera intregul spectru de servicii juridice, avand filiale in 15 tari si un numar de peste 450 de avocati. Salans este unul dintre liderii globali ce ofera consultanta in cazurile de arbitraj international, avand clienti provenind mai ales din tarile cu economii in dezvoltare.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *