Stiri si noutati

Grupuri de interese obscure pericliteaza functionarea Oil Terminal

Marilena Dan

Activitatea Oil Terminal – una dintre societatile de interes strategic din subordinea Ministerului Economiei si Comertului (MEC)? va fi grav perturbata incepand de maine, intrucat sindicatele au anuntat declansarea grevei generale pe termen nelimitat. Motivatia conflictului este refuzul MEC de a majora salariile cu 17%, cat cer sindicalistii, fata de 7%, cat ofera administratia. Aceasta in conditiile in care valoarea medie a unui salariu mediu brut este de 17,8 milioane de lei in prezent, la care se adauga facilitati consistente, care l-ar putea face invidios pe orice angajat din mediul privat: bonuri de masa, un plin de benzina/angajat/luna, prima de concediu si decontarea unei excursii in fiecare an.

Surse din MEC ne-au declarat ca greva – ilegala, in conditiile in care bugetul de venituri si cheltuieli al societatii pe anul in curs nu a fost aprobat – este pusa la cale, cel mai probabil, de grupuri de interese obscure, deranjate de recentele masuri de stopare a furturilor de combustibili din cadrul Oil Terminal. "Angajatii au stabilit procentul de crestere salariala de 17% in baza unei schite de buget, intocmita in noiembrie 2004, care, dupa discutiile cu FMI, a fost respinsa. Nu s-a semnat in prealabil nici un proces-verbal prin care conducerea societatii s-ar fi angajat la aceasta majorare. Salariile nu pot fi indexate decat pe baza prognozelor indicelui de inflatie, care pentru 2005 este de 7%", au precizat sursele citate.

Dat fiind caracterul strategic al Oil Terminal, cei 1.300 de angajati au obligatia sa asigure, in caz de greva, 30% din activitate. "Pagubele vor fi foarte mari si vor cadea in sarcina celor care au declansat un conflict nereal si ilegal. Vom lua imediat masuri, care nu exclud desfiin-tarea contractelor individuale de munca si restructurarea socie-tatii", au mai spus oficialii MEC.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *