Stiri si noutati

Guvernatorul BNR preconizeaza o rata a inflatiei de cinci la suta pentru 2006

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, preconizeaza, pentru 2006, o rata a inflatiei de circa sase la suta.
"In patru-cinci ani Romania trebuie sa ajunga la o inflatie de 2,4 la suta, cu maximum 1,5 puncte procentuale fata de media celor mai performanti membri ai UE, iar pentru 2006 acesta va fi de sase la suta, in conditiile in care inflatia din acest an a fost una de corectie", a declarat, joi, guvernatorul BNR, in Comisiile reunite de buget, finante banci ale Senatului si Camerei Deputatilor.
Potrivit statisticilor BNR, rata inflatiei a scazut de la 40 la suta, in 2000, la 9,3 la suta, in 2004, iar prognoza pentru 2005, este de 7, 5 la suta.
In privinta bugetului de stat consolidat, guvernatorul este de parere ca Romania a inregistrat performante, reusind, dupa 200, sa reduca deficitul bugetar de la patru la suta la unu la suta.
Referitor la evolutia cursului de schimb precum si a altor indicatori monetari, Isarescu considera ca acestea nu sunt atipice si ca acest lucru s-a petrecut si in Polonia, Cehia si Ungaria.
"Evolutiile prin care trecem nu sunt lipsite de riscuri, uneori apar chiar riscuri majore pe care Banca Centrala trebuie sa le trateze cu mare atentie. Banca Centrala le cunoaste si le tine sub control", a mentionat Isarescu, adaugand ca "rezervele valutare au crescut, cursul s-a apreciat si aceasta in conditiile in care, deficitul comercial este mare".
La 12 octombrie 2005, rezervele valutare ale Bancii Centrale erau de 16,8 miliarde euro, iar cele brute (inclusiv aurul) de 18,2 miliarde euro.
Cea mai mare surpriza o constituie, in opinia guvernatorului, aprecierea leului, iar acest lucru se datoreaza, spune acesta "credibilitatii pe care Romania a primit-o dupa intrarea in NATO”.
In perioada ianuarie 2001- octombrie 2004, cursul de schimb al leului a inregistrat o scadere de 40 la suta, iar in perioada noiembrie 2004 – septembrie 2005, leul s-a apreciat cu pana la 17 la suta.
"Aici intervin miscarile da capital, oamenii care muncesc in afara tarii. Problema Romaniei nu este neaparat lipsa de bani, ci de proiecte eligibile si lipsa de manageri care sa conduca aceste proiecte", a precizat Isarescu..
In perioada ianuarie – iulie 2005, in Romania au intrat prin intermediul muncitorilor care muncesc in strainatate circa doua milioane de euro, iar potrivit estimarilor acestea vor ajunge pana la sfarsitul anului la circa trei milioane euro. Intrarile de valuta reprezinta aproape 18 la suta din PIB, fata de tarile vecine, unde aceasta pondere a fost de aproape 16 la suta in Ungaria, de aproape 12 la suta in Cehia si de opt la suta in Polonia.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *