Stiri si noutati

Guvernul a sacrificat nivelul de trai al romanilor pentru ?pacea? cu FMI

Alexandra Patrascu

Dupa doua saptamani de negocieri intense, delegatia Fondului Monetar International (FMI) va parasi astazi Romania, miza constituind-o parafarea memorandumului suplimentar la acordul stand-by.

Majorari de tarife si salarii inghetate

Din pacate pentru romani, aceasta intelegere cu FMI va fi baza de pornire pentru noi presiuni asupra buzunarelor: de la 1 aprilie se vor scumpi gazele naturale, energia electrica si cea termica. Astfel, ne-au declarat surse apropiate negocierilor, gazele naturale se vor scumpi cu 20%, de la 1 aprilie a.c., iar energia electrica cu 5%. Majorari de tarife la aceste doua utilitati trebuiau operate la inceputul anului. Un subiect intens dezbatut a fost cel privind restructurarea sectorului energetic si mai ales situatia Termoelectrica, careia FMI i-a solicitat inchiderea. La aceasta se adauga si eliminarea treptata a pretului national de referinta, pana in 2007. Una peste alta, dupa cum spun aceleasi surse, este mai mult ca sigur ca pretul energiei termice sa se majoreze cu minimum 10%, din aceasta primavara. Incerta este si majorarea salariala promisa pentru luna octombrie functionarilor publici ca si soarta a peste 1.600 de salariati din sectorul minier , care ar putea fi disponibilizati in plus fata de cei 4.500 stabiliti initial.

Scenarii paguboase pentru romanul de rand

Discutiile cele mai grele au fost insa cele purtate pe marginea golului bugetar aparut din cauza introducerii cotei unice de impozitare, calculat de FMI la circa 30.000 de miliarde de lei. Pentru acoperirea acestuia s-au luat in calcul diferite variante, unele aflate inca in discutie la ora inchiderii editiei. Astfel, expertii FMI au solicitat identificarea unor surse de venituri sigure la bugetul statului, cea mai usor de aplicat fiind majorarea accizelor la combustibili, alcool si energie electrica mai devreme decat programul stabilit in negocierile cu Uniunea Europeana. De asemenea, s-a pus pe tapet si posibilitatea majorarii unui alt impozit cu incasari sigure la buget, cea a TVA, fiind vehiculata cresterea acesteia cu unu pana la sase puncte procentuale fata de nivelul actual, de 19%.

Un alt motiv de ingrijorare al oficialilor FMI este nivelul defictului de cont curent pentru anul trecut, care da semne ca va atinge un nou nivel record, fiind de asteptat masuri care sa limiteze aceasta expansiune. Legat de aceasta este cererea FMI de fixare a unui deficit bugetar de zero la suta din PIB, in timp ce autoritatile romane au marsat pe reducerea acestui indicator la jumatate decat fixat pentru anul trecut, astfel incat sa se atinga 0,7% din PIB la finele acestui an.

Un alt subiect delicat al discutiilor a fost si cel al liberalizarii contului de capital, moment convenit cu Uniunea Europeana pentru luna aprilie.

Se pare ca acest eveniment se va produce totusi in aceasta primavara, surse apropiate discutiilor dand ca sigura "acompanierea" liberalizarii cu introducerea unei clauze de salvgardare, respectiv aplicarea unei penalizari consistente strainilor care retrag bani din banile romanesti inainte de termen.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *