Stiri si noutati

Guvernul ar putea impozita de anul viitor veniturile agricole cu 16 la sută

Guvernul ar putea introduce un impozit de 16 la sută pe veniturile agricole, începând din 2007, potrivit anunţului făcut de ministrul finanţelor publice la finalul unei întâlniri între reprezentanţii instituţiei şi cei ai FMI. Această măsură nu este agreată de proprietari, iar ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, afirmă că este doar o idee discutată la nivelul Ministerului de Finanţe, nu şi cu reprezentanţii ministerului pe care îl reprezintă. ‘Nu s-a discutat încă nimic. Este prematur şi sensibil să se discute despre impozitul pe venituri agricole, din 2007, mai ales că la data integrării avem alte politici’, a declarat minsitrul agriculturii, Gheorghe Flutur, citat de BBC.

Preşedintele sindicatului proprietarilor de terenuri agricole – Propact, Adrian Iuraşcu, spune că Ministerul Finanţelor testează reacţia oamenilor, dar că aceştia nu vor accepta în nici un caz un asemenea impozit. ‘Cei mai mulţi dintre ei – care aşteaptă de 60 de ani această retrocedare – nici nu şi-au primit terenurile. Să-i lase să respire măcar trei ani de zile după ce le-au primit şi după aceea putem vorbi despre impozitare. Dacă oamenii or să audă că îi aşteaptă şi impozite, după ce au luptat prin tribunale şi prin primării şi i-a costat averi, poate valori mai mari decât valoarea terenului respectiv, o să se lipsească de el dacă este vorba să impozităm şi pe aceste terenuri’, a declarat pentru BBC, preşedintele Propact. Acesta spune că dacă autorităţile au nevoie de bani, o posibilă sursă ar putea-o reprezenta scăderea salariilor de mii de euro a directorilor de regii sau aplicarea unor impozite celor pe care el îi numeşte ‘mari latifundiari’. ‘O sursă s-ar găsi’, spune preşedintele Propact, ‘şi în banii care ar putea fi economisiţi prin stoparea construcţiilor de sedii luxoase care mănâncă mii de miliarde de lei din banul public, exemplul de instituţii în acest sens fiind Romsilva’. Impozitarea veniturilor agricole nu este însă singura măsură vizată de Ministerul Finanţelor.

Altă intenţii se referă la eliminarea facilităţilor acordate parcurilor industriale, iar prin Codul Fiscal care va intra în vigoare din 2007 se doreşte majorarea impozitului pentru câştigurile din capital ale persoanelor fizice de la 1 la 16 la sută sau la un nivel intermediar de 5 la sută. Cu acceptul UE, anumite măsuri precum majorarea accizelor, a taxelor de autorizare pentru jocurile de noroc şi pentru producătorii de alcool vor intra deja în vigoare anul acesta.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *