Stiri si noutati

Guvernul da 5% din CEC prin “sindicat”

Guvernul a decis, in ultima sa sedinta din aceasta saptamana, sa vanda un pachet de pana la 5% din actiunile Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) unei asociatii a salariatilor, care urmeaza sa fie constituita in acest scop. In asociatie pot intra sefii CEC, actualii si fostii salariati si pensionarii institutiei de economii. Guvernul nu a precizat daca actiunile se vor vinde la pretul contabil sau la cel rezultat in urma tranzactiei de preluarea a CEC, in plina desfasurare.
CEC a avut pana in acest an aproximativ 14.000 de salariati, din care au mai ramas 9.000 dupa concedieri succesive. Evaluarea contabila a CEC se plaseaza intre 200 si 250 milioane euro. Analistii estimeaza insa ca piata, prin vanzarea unui pachet majoritar catre o banca straina, va da o valoare de cel putin 700 milioane euro. Pentru a beneficia de cadoul autoritatilor, salariatii si pensionarii trebuie sa se inscrie in asociatie, aceasta fiind formula de subscriere.

In cazul BCR, un pachet de 8% din actiunile bancii a fost vandut salariatilor, fara ca guvernul sa decida asupra modalitatii distribuirii acestora. Guvernul ezita insa sa dea aceeasi posibilitate salariatilor de la Petrom, grupati in jurul sindicatului. Deja infiintata, Asociatia Salariatilor din Petrom negociaza cu Deutsche Bank, UBS si Credit Suisse First Boston finantarea preluarii pachetului de 8%.

Ordonante de urgenta mai reglementeaza situatia juridica a imobilelor aflate in patrimoniul CEC la 30 iunie 1996 si plata salariilor compensatorii pentru angajatii disponibilizati.

Bogdan Tudorache
sursa: Averea

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *