Centralele termice sau punctele termice de scara sau imobil vor putea fi montate pentru imobilele ale caror bransamente au fost executate pe cheltuiala utilizatorilor, doar la solicitarea acestora, cu un preaviz de trei luni, a decis Executivul printr-o ordonanta adoptata la ultima sedinta. In situatiile in care nu se mai justifica alimentarea cu energie termica in sistem centralizat, la cererea furnizorului de energie sau a autoritatilor locale vor putea fi montate centrale termice, cu un preaviz minim de sase luni si nu mai devreme de sfarsitul sezonului de incalzire.
Debransarile, cu acceptul locatarilor
Potrivit ordonantei Guvernului, debransarile individuale ale apartamentelor din blocurile alimentate cu energie termica prin reteaua urbana de distributie se pot realiza numai cu acceptul scris al asociatiei de proprietari sau locatari. Si in acest caz, debransarile sunt conditionate de sezonul de incalzire si de obtinerea in prealabil a celorlate acorduri si avize prevazute de lege. Daca debransarea se face in intentia inlocuirii sistemului de incalzire centralizat cu un sistem de incalzire individual, pe baza de gaze naturale sau lichefiate, evacuarea gazelor arse trebuie sa sa realizeze printr-un cos care sa depaseasca nivelul imobilului. De asemenea, proprietarul trebuie sa incheie contract de service permanent pe toata durata functionarii instalatiei cu o firma autorizata, purtand raspunderea civila si penala, impreuna cu firma de service, pentru eventualele pagube sau pierderi de vieti omenesti in caz de explozie provocata de proasta functionare a instalatiei individuale de incalzire.
In ceea ce priveste preturile, actul normativ stabileste ca tarifele la energia termica sa asigure acoperirea cheltuielilor de productie, exploatare, intretinere, modernizare si retehnologizare, justificate economic, precum si un profit de maximum 10 %. (I.T.)
Have something to add? Share it in the comments.