Stiri si noutati

Guvernul iarta concernul LUKoil

O ordonanta de urgenta favorizeaza cel mai mare producator de petrol din Rusia de plata a 92,5 miliarde de lei!

Printr-o ordonanta de urgenta adoptata recent, Cabinetul Nastase a scutit societatile LUKoil Black Sea Romania si Petrotel LUKoil de la plata a peste 92,5 miliarde de lei, reprezentand majorari de intarziere aferente platilor restante privind accizele si Taxa pe Valoarea Adaugata catre bugetul de stat, informeaza Mediafax.

Pomana guvernamentala vizeaza restantele neachitate pana la data de 1 iunie a acestui an, insumand 81,8 miliarde de lei la accize si 10,7 miliarde de lei la TVA. Cele doua societati vor beneficia in plus si de amanarea la plata, pe o perioada de cinci ani, a majorarilor calculate pana la data achitarii integrale a accizelor esalonate.

Potrivit ordonantei, restantele pot fi achitate prin plata efectiva sau prin compensare cu TVA de rambursat sau impozit pe profit platit in plus. Concernul LUKoil, cel mai mare producator de petrol din Rusia, a achizitionat, in 1997, pachetul majoritar de actiuni (51%) al Rafinariei Petrotel pentru suma de 51 milioane de dolari. Potrivit datelor furnizate de companie la acea vreme, Petrotel a lucrat ani buni, si probabil inca mai lucreaza, cu petrol rusesc.

In plus, LUKoil s-a angajat sa achizitioneze in fiecare an pentru intreprinderile sale utilaje romanesti de prelucrare a titeiului, in valoare de 10 milioane de dolari. Tot de LUKoil erau legate si calculele Romaniei privind transportul petrolului din Marea Caspica, prin Portul Constanta, catre vestul Europei.

Pana la inchiderea editiei, nici un reprezentant al Guvernului nu a putut fi contactat pentru a detalia ratiunile care au stat la baza acordarii acestor imense facilitati.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *