Guvernul a pus gand rau leacurilor din buruieni, insecte sau alte componente mai mult sau mai putin naturale, neatestate de Ministerul Sanatatii, ce sunt prezentate in mass-media drept panacee pentru boli in fata carora medicina alopata si-a dovedit neputinta. Comercializarea produselor prezentate drept miraculoase, precum si toate practicile de prezentare a acestora in vederea comercializarii au fost interzise printr-un ordin comun al Ministerului Agriculturii, Ministerului Sanatatii si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, publicat ieri in "Monitorul Oficial". De asemenea, a fost interzisa si oferirea cu titlu gratuit a produselor care, "fiind in legatura cu produsele sau cu aparatele – altele decat cele medicale J fsac referire in mod abuziv la imbunatatirea starii de sanatate a consumatorilor".
Interdictii pe toata linia
Potrivit art. 5 al Ordinului amintit, in activitatile de publicitate si etichetare a produselor alimentare se interzice utilizarea cuvintelor "igiena, medical, boala, bolnav, farmacie, remediu, medicament", precum si traduceri, sinonime sau cuvinte din familia lexicala a acestora. Actul normativ interzice si utilizarea numelor de boli sau de simptome ale acestora, dar si reprezentarea persoanelor bolnave, sau a persoanelor sau aparatelor care pot sugera profesii medicale, paramedicale sau farmaceutice. Alte interdictii vizeaza referintele care genereaza sau exploateaza teama sau credulitatea consumatorilor. In plus, incepand din luna august, cand actul va intra in vigoare, producatorilor le va fi interzis sa inscriptioneze pe eticheta produselor sloganuri referitoare la slabit sau ingrasat.
Produsele ecologice dispar de pe piata
Tot din august, va fi interzisa si utilizarea sloganurilor publicitare continand termeni cum ar fi "produse ecologice, biologice, organice sau naturale", precum si traduceri sau sinonime ale acestora. Comerciantii vor fi trasi la raspundere daca vor incerca sa convinga consumatorii, prin publicitate, ca produsele alimentare pe care le vand poseda calitati speciale, in comparatie cu celelalte ce prezinta aceeasi compozitie, sau daca vor atribui marfurilor proprietati care nu se raporteaza la criterii obiective si nu pot fi demonstrate. Nu in ultimul rand, se vor considera incalcari ale legii referirile la efectele produselor asupra sanatatii sau metabolismului, daca acestea nu pot fi probate.
Amenzi sau inchisoare
In cazul in care producatorii nu vor lua in considerare prevederile noului ordin, ei vor raspunde, dupa caz, contraventional sau penal. "Faptele care constituie contraventii, precum si valoarea amenzilor aplicate se stabilesc in conformitate cu prevederile actelor normative in vigoare", se precizeaza in normativ. Produsele "incriminate" aflate in stoc vor putea fi comercializate pana la lichidarea lor, dar nu mai mult de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ.
Have something to add? Share it in the comments.