Stiri si noutati

Guvernul, pe punctul de a abandona proiectul autostrazii Bechtel

Programul de construire a autostrazii Brasov-Bors, convenit de fostul guvern cu firma Bechtel, va fi finantat in functie de fondurile disponibile care vor ramane la dispozitia statului, dupa alocarea sumelor necesare proiectului privind coridorul IV paneuropean, a afirmat premierul Calin Popescu Tariceanu, la Realitatea TV. El a aratat ca principala prioritate in domeniul infrastructurii de transport a Romaniei, ca viitor stat membru al UE, este coridorul IV paneuropean pe traseul Bucuresti-Pitesti-Ramnicu Valcea-Sibiu-Lugoj-Arad-Timisoara, si nu autostrada Brasov-Bors.

"Nu contest necesitatea construirii unei austrostrazi pe traseul convenit cu Bechtel, dar problema este ca trebuie sa ne stabilim prioritatile in functie de acordurile la care devenim parte ca membru UE. Europenii spun ca, pentru dezvoltarea tarilor din estul si centrul Europei, traseul coridoului IV paneuropean este prioritar", a spus Tariceanu.

Seful Guvernului a amintit ca Banca Europeana de Investitii (BEI) nu poate finanta proiectul Bechtel, in conditiile in care contractul nu a fost atribuit in urma unei licitatii, si a mentionat trendul descendent din ultimii patru ani al volumului de credite contractate de la BEI.

El a apreciat ca fostul Cabinet a preferat, probabil, sa incheie, in acesti ultimi patru ani, contracte cu bancile comerciale, care presupun "avantaje multiple" pentru contractanti, dar costuri ridicate pentru buget, in locul imprumuturilor BEI, cu dobanzi reduse si perioade de gratie avantajoase.

?Nu putem construi simultan doua autostrazi?

"Pentru autostrada Bechtel, vom vedea cati bani mai avem. Daca avem resurse, facem si doua sau trei autostrazi deodata, dar astazi Romania nu isi poate permite sa construiasca simultan doua autostrazi. Peste 4-5 ani, s-ar putea ca bugetul sa aiba suficiente resurse, dar astazi, eu, ca sef al Guvernului, imi asum obligatiile de tara care adera la UE, iar principala prioritate este coridorul IV paneuropean", a conchis Tariceanu. (M.D.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *