Stiri si noutati

Guvernul restituie taxa de autorizare pentru duty-free

Carmen Neacsu

Guvernul a hotarat sa-i despagubeasca pe proprietarii de magazine duty-free care si-au intrerupt activitatea dupa intrarea in vigoare a OUG 104/2002 privind regimul vamal al marfurilor comercializate "fara taxe". Acestia vor primi inapoi taxa de autorizare aferenta perioadei de nefunctionare a magazinelor, indiferent de locul de amplasare a acestora (aeroporturi sau alte puncte de trecere a frontierei).

Precizari privind restituirea banilor

Astfel, pentru magazinele duty-free situate in aeroporturile internationale, taxa de autorizare se calculeaza de la data intrarii in vigoare a actului normativ amintit, respectiv 11 septembrie 2002 si pana la data la care expira de drept perioada pentru care s-a platit taxa de autorizare anuala. In cazul magazinelor duty-free situate in punctele de trecere a frontierei de stat terestre si navale, a celor diplomatice si a celor de comercializare in regim liber de taxe vamale de la bordul aeronavelor, perioada de nefunctionare se calculeaza incepand cu 10 noiembrie anul trecut si pana la data la care expira autorizarea anuala pentru care s-a platit taxa de autorizare.

Maximum 10.000 de dolari pentru un an

Suma de primit la care au dreptul solicitantii, persoane juridice, este de maximum 10.000 dolari, in echivalent lei, care corespunde practic unui an calendaristic de nefunctionare. Ordinul ministrului finantelor stabileste si metodologia de calcul al sumei de restituit: "se impart 10.000 USD la 365 zile, iar rezultatul se inmulteste cu numarul zilelor de nefunctionare". Suma astfel rezultata se transforma in lei, la cursul de schimb stabilit si comunicat de Banca Nationala a Romaniei in fiecare zi de joi. Cererile se adreseaza Directiei Generale de Politici si Legislatie privind veniturile bugetului general consolidat din Ministerul Finantelor, document la care se adauga si copia autorizatiei de functionare emisa de MF, pentru care s-a efectuat plata taxei, o copie a ordinului de plata si a extrasului de cont care atesta efectuarea platii taxei.

In situatia in care firma solicitanta are obligatii restante la bugetul de stat, organele fiscale competente vor restitui numai diferenta de plata ramasa dupa compensarea datoriilor. Reamintim ca, la data intrarii in vigoare a OUG 104/2002, in septembrie 2002, autorizatiile emise pentru magazinele duty-free situate in punctele de control pentru trecerea frontierei de stat aeriene si-au incetat valabilitatea.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *