Stiri si noutati

Guvernul si bancile vor sustine mai puternic pregatirea IMM-urilor pentru integrare

Intreprinderile mici si mijlocii, ca soldati ai economiei romanesti, trebuie sustinute mai puternic, atat legislativ cat si financiar, pentru ca in 2006 sa se dezvolte in vederea integrarii cu succes pe piata comunitara, a declarat, joi, vicepremierul Gheorghe Copos, intr-un seminar economic.
Cu prilejul seminarului "Solutii de finantare a afacerilor mici si mijlocii", organizat de Templus Advertising in parteneriat cu Guvernul Romaniei si o serie de banci, a fost subliniata necesitatea gasirii de solutii cu adevarat eficiente pentru dezvoltarea IMM-urilor.
"Daca in 2005, Guvernul a aprobat Ordonanta privind recapitalizarea Bancii de Export-Import a Romaniei EXIMBANK cu 20 milioane de euro, pentru 2006 speram sa crestem aceasta suma cu inca 80 milioane de euro. Recapitalizarea EXIMBANK vine sa sprijine eforturile Guvernului in sustinerea exporturilor Romaniei, prin extinderea operatiunilor de export si crearea unui mecanism de concurenta pe pietele interne, incluzand finantari, garantii si asigurari", a precizat vicepremierul Copos.
In acest context, Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), a beneficiat, la rectificarea bugetara, de 200 miliarde lei pentru programul de investitii. Pentru bugetul ANIMMC pe 2006, vicepremierul Copos a evidentiat ca a reusit sa determine, ”prin argumente solide”, dublarea acestuia, respectiv 1.300 miliarde lei pe 2005 la 2.467 miliarde lei. IMM-urile au, de altfel, cel mai mult nevoie de un astfel de sprijin pentru a deveni competitive pe piata UE.
Conform unui raport al Bancii Mondiale, Romania este intre primii 12 performeri in ceea ce priveste dezvoltarea mediului de afaceri in 2005.
"Datorita intaririi monedei nationale, in 2005, intreprinzatorii romani s-au confruntat cu probleme extrem de dificile, in special cei care au ca activitate principala exportul. A fost greu, chiar foarte greu in multe momente dar a trebuit sa facem acest sacrificiu pentru o scurta perioada de timp, comparativ cu alte tari care s-au integrat deja. Daca nu vom investi in tehnologii moderne de productie, vom avea mari probleme in 2007, cand Romania va deveni membru al UE", a spus vicepremierul Copos.
Obiectivul seminarului a fost promovarea produselor si serviciilor oferite de institutiile financiar-bancare IMM-urilor si de a crea un dialog deschis intre oficialitati, bancheri si intreprinzatorii care doresc sa acceseze linii de finantare.
"Am vorbit, pana in prezent, cu mult mai mult decat am facut efectiv pentru a sprijini creditarea IMM-urilor. Este momentul de a inversa situatia, punand la dispozitia investitorilor produse accesibile de finantare a afacerilor", a declarat Ionut Patrahau, director general adjunct la Banca Transilvania.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *