Stiri si noutati

Guvernul taie "craca" de sub picioarele turismului

Marilena Dan

Excesul de zel de care dau dovada autoritatile atunci cand adopta, peste noapte, asa-zise reglementari europene se ras- frange fatidic asupra celor mai importante sectoare ale economiei. Este si cazul noii Legi a TVA, care ataca, dintr-o miscare, industria, turismul, constructiile si sistemul feroviar.

Ca noua TVA loveste puternic, inca o data, in buzunarele contribuabililor, nu mai mira pe nimeni, dar pare cel putin ciudat ca legea promovata de Ministerul Finantelor aduce mari deservicii statului si Guvernului. Acest fapt este foarte evident in ceea ce priveste turismul, domeniu promovat prin metode de-a dreptul excentrice, ca sa nu spunem disperate, de ministrul Dan Matei Agathon. Toate eforturile sale pentru imbunatatirea serviciilor si pentru construirea unei noi imagini a turismului romanesc au avut drept tinta turistii straini. Din pacate, nici contele Dracula, nici palmierii si nici ministrul Agathon nu-i vor putea convinge pe turistii din Germania sau Suedia sa plateasca 19 procente in plus pentru vacanta pe care si-au programat-o inca de anul trecut in Romania.

Contractele sunt parafate cu un an inainte

Marile agentii de turism se afla intr-o situatie de-a dreptul imposibila, intrucat, daca vor fi obligate sa aplice intocmai noua lege, vor pierde contracte de milioane de dolari si, nu in ultimul rand, isi vor pierde credibilitatea in fata partenerilor externi. "Contractele dintre hotelieri si tour-operatorii straini au fost incheiate cu un an inainte, pe anumite tarife. Este imposibil sa urcam preturile la jumatatea anului. Este ca si cum ne-am cumpara un anumit produs, l-am duce acasa, iar peste o luna vanzatorul ar veni sa ne mai ceara bani", ne-a declarat dl Cornel Gaina, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. El a precizat ca membrii ANAT i-au solicitat premierului Adrian Nastase o intrevedere urgenta pe aceasta tema. "Ii vom propune primului ministru anularea aplicarii TVA pentru serviciile turistice sau macar amanarea masurii pana la 1 ianuarie 2003, explicandu-i ca altfel, ne facem singuri un mare rau", a spus dl Gaina.

Nonrezidentii din UE nu platesc taxa

Aberatia impozitarii serviciilor turistice, oferite strainilor a fost justificata de autoritati prin necesitatea alinierii legislatiei romanesti la cea europeana. Numai ca in UE aducerea turistilor straini din afara spatiului comunitar este considerata export de servicii, pentru care nu se percepe TVA. "Cetatenii nonrezidenti care vin in UE pentru turism sunt exceptati de la plata TVA. Cei din UE platesc TVA, pe care si-l deduc ulterior in baza unui sistem fiscal propriu spatiului comunitar", ne-a declarat dl Marcel Badescu, presedintele agentiei Nova Turism. In opinia sa, autoritatile ar trebui sa incurajeze cu prioritate exportul de servicii, care este cel mai avantajos, oriunde in lume. "Nu inteleg de ce Romania prefera sa exporte busteni, alimente si fier vechi, in loc sa exporte servicii, adica sa ofere strainilor tot ceea ce au nevoie atunci cand vin in vacanta".

Occidentalii vor pleca spre alte zari

Toate demersurile Ministerului Turismului pentru atragerea turistilor straini (inclusiv milioanele de dolari cheltuiti la targurile internationale de profil) vor fi compromise, o data cu aplicarea TVA pentru serviciile turistice. Amanarea introducerii taxei ar putea fi doar o solutie de moment, menita sa evite scandalul international ce s-ar crea in cazul in care s-ar incalca contractele deja incheiate. Nici perspectiva anului viitor nu este promitatoare. Intermediarii vor analiza toate ofertele tarilor est-europene si le vor alege pe cele mai avantajoase. E greu de crezut ca suedezii vor cotiza cu 20 de procente in plus pentru bugetul Romaniei, in loc sa mearga la Balaton sau pe Coasta Dalmatiei, unde serviciile sunt mai ieftine si mai bune, iar sistemul fiscal mai stabil.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *