Stiri si noutati

Guvernul va discuta propunerile de modificare a Codului Fiscal in ianuarie 2006

Ministerul Finantelor Publice /MFP/ va transmite Guvernului, la inceputul lunii ianuarie 2006, modificarile Codului fiscal care au fost supuse dezbaterii publice timp de sase luni, informeaza un comunicat al MFP.
Potrivit MFP, guvernul va inainta Parlamentului, in cursul aceleiasi luni, un proiect de Lege care contine aceste prevederi si care modifica Legea 571/2003 privind Codul Fiscal.
Modificarile incluse in acest proiect de Lege au fost discutate cu reprezentantii mediului de afaceri, sindicate si patronate in scopul imbunatatirii legislatiei fiscale din Romania. Propunerile inaintate spre aprobare Guvernului vor tine cont de solicitarile care au venit din partea societatii civile.
Potrivit MFP, in decembrie 2004, Guvernul nou format si-a respectat angajamentele facute si anume scaderea nivelului taxelor si impozitelor si modificarea Codului Fiscal.
"Acea masura a fost perfect justificata, dar nu poate fi transformata intr-o regula. De aceea, Guvernul, la recomandarea MFP, a decis sa transmita Parlamentului spre dezbatere si aprobare un proiect de Lege care contine modificarile Codului fiscal. In acest fel, va fi respectata recomandarea din Legea 571/2003 privind anuntarea cu sase luni inainte a oricarei modificari a legislatiei fiscale", se arata in comunicatul MFP.
Pentru a fi consecvent angajamentelor asumate fata de Uniunea Europeana (UE), MFP va inainta Guvernului si o propunere de modificare a Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2006, pentru adaptarea legislatiei fiscale din Romania la aquis-ul comunitar. MFP subliniaza faptul ca aceste modificari nu afecteaza in nici un fel nivelul taxarii din Romania. Aceste modificari sunt necesare pentru a respecta angajamentele asumate fata de UE. Ele vor fi formulate intr-o Ordonanta de Urgenta emisa de catre Guvern. Modificarile specificate in acest act normativ au fost discutate deja cu mediul de afaceri, ele fiind publicate in urma cu sase luni in cadrul proiectului noului Cod Fiscal.
Prin Documentul de pozitie pentru Capitolul X �Impozitarea�, Romania si-a asumat obligatia de a publica in Monitorul Oficial, cu un an inaintea aderarii, titlul VI �Taxa pe Valoarea Adaugata� din Codul fiscal ca Anexa la acest act normativ.
Conform Directivei europene nr. 2003/1992, Romania trebuie sa modifice locul livrarii gazelor naturale si electricitatii iar aceasta noua prevedere va fi inclusa in Ordonanta de urgenta. Conform acestei modificari, TVA-ul devine exigibil la livrarea catre consumatorul final.
De asemenea, conform legislatiei europene, va fi eliminata antrepozitarea fiscala pentru gaze naturale si electricitate simplificand sistemul de plata al accizelor. Avand in vedere ca Romania va deveni membra a UE incepand cu 1 ianuarie 2007, Codul Fiscal trebuie sa contina si prevederile agreate privind calculul contributiei tarii noastre la bugetul comunitar.
In acest an, Legea bugetului de stat pentru 2006 nu mai contine un capitol aparte privind regimul fiscal al cheltuielilor Regiei pentru Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat, eliminand astfel o anomalie care se s-a perpetuat in ultimii ani. Regimul fiscal al cheltuielilor RAAPPS privind investitiile in imobile care nu se afla in proprietatea sa vor fi reglementate prin intermediul Codului fiscal. Pentru alinierea la prevederile Directivei europene nr. 48/2003, Agentia Nationala de Administrare Fiscala va realiza formularul ce trebuie completat de catre platitorii de venituri nerezidenti, de natura dobanzilor, atunci cand acestia pleaca din Romania.
Potrivit MFP, va fi diminuat nivelul accizarii cafelei in Romania pana la cinci la suta pentru alinierea treptata a legislatiei romanesti la normele europene si in acest domeniu deoarece cafeaua nu este accizata in UE.
In prezent, specialistii MFP lucreaza la avizarea Regulamentului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare pentru aprobarea instructiunilor privind determinarea retinerilor si virarea impozitelor pe castigul de capital obtinut de persoana fizica din transferul titlurilor de valoare. Acest Regulament va finaliza seria Normele de aplicare ale Codului fiscal � publicate deja in cursul anului 2005 � referitoare la acele prevederi din Legea 163/2005 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003, care vor intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2006.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *