Stiri si noutati

Ilegalitatile din Ministerul Sanatatii, incriminate de Curtea de Conturi

Carmen Neacsu

Presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna, a prezentat ieri, intr-o conferinta de presa prilejuita de publicarea Raportului institutiei pe 2001, grave nereguli privind modul in care unii ordonatori de credite au gestionat banii publici alocati in anul 2001. "Institutiile care au obligatia colectarii banului public au gresit cel mai mult", a declarat Saguna, care a nominalizat in acest top Ministerul Sanatatii si Familiei (MSF), Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii, aratand totodata ca "toti ordonatorii de credite au mari carente in activitate".

Contabilitate lipsa la MSF

Intre institutiile la care s-au constatat grave nereguli se numara MSF, care a facut dovada unor mari neglijente financiar-contabile in ceea ce priveste utilizarea fondurilor bugetare si extrabugetare, consecinta fiind crearea de mari prejudicii la bugetul statului si denaturarea patrimoniului gestionat. Astfel, MSF a cumparat aparatura medicala de inalta performanta in baza unor finantari externe garantate de stat, in valoare de 4.668,3 miliarde lei. Desi MSF a derulat procesul de achizitionare a aparaturii, aceasta nu a fost inregistrata in patrimoniu. Potrivit contractelor parafate de minister cu furnizorii externi, aparatura a fost transmisa unor spitale. Constrolorii CCR au descoperit insa ca utilaje medicale de 944 miliarde lei nu au fost inregistrate in evidenta contabila a destinatarilor, intrucat MSF nu a transmis beneficiarilor documente de transfer si nici actele privind costurile de achizitie.

Pe de alta parte, MSF si structurile teritoriale subordonate nu au inventariat bunurile existente, acesta fiind cazul unor achizitii derulate prin programe Phare, in valoare de 615.852 euro. "S-a constatat ca MSF nu detine o evidenta clara si exacta a existentei bunurilor pe locuri de folosinta la beneficiarii din sistemul ocrotirii sanatatii", a spus Saguna. In plus, prin neefectuarea periodica a analizei creditelor bugetare alocate de catre MSF, suma de 415,5 miliarde lei nu a fost cedata Fondului de rezerva la dispozitia Guvernului, in vederea repartizarii catre alte institutii. In fine, in stocurile din Rezerva de mobilizare, gestionat de MSF, s-au gasit produse expirate in valoare de doua miliarde lei.

Dorind sa obtinem pozitia MSF fata de aceste acuzatii, am incercat sa o contactam pe ministrul Daniela Bartos. Lucru imposilbil, intrucat aceasta se afla in China. In schimb, Marian Ghinescu, directorul Directiei Aparatura Medicala din MFS, ne-a declarat: "Ministerul a luat din vama aparatura, a platit taxele si a supervizat livrarea acesteia catre spitale. Este obligatia directiei spitalelor sa inregistreze in evidentele contabile aparatura, la valoarea de inventar trimisa, pentru ca sunt proprietarele acesteia. Ministerul nu putea inventaria ceea ce apartinea spitalelor".

Presedintele CCR a prezentat si alte cazuri de proasta gestionare a banului public. Astfel, Ministerul Culturii a achizitionat carti la preturi foarte mari, responsabilii fiind pasibili de amenda intre 200-300 milioane lei. "Mai multi fosti si actuali ministri au fost sanctionati", a spus Dan Drosu Saguna.

Pe ansamblul anului 2001, CCR a constatat diminuarea veniturilor bugetelor institutiilor publice si a agentilor economici cu 3.085 miliarde de lei. Raportul mai arata ca soldul datoriei publice interne directe la 31 decembrie 2001, raportat de Ministerul Finantelor, a fost subevaluat cu 2.472,3 miliarde lei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *