Stiri si noutati

IMM-urile din Regiunea Bucuresti – Ilfov beneficiaza de granturi de 400.000 euro pentru pregatirea de programe in domeniul gestionarii deseurilor

“”>Eforturile IMM-urilor cu activitati de gestionare a deseurilor vor fi sustinute de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti – Ilfov printr-un program de pregatire a proiectelor, cu finantare nerambursabila, in valoare de 400.000 de euro, a anuntat joi Dan Nicula, director general al ADRBI.
Programul, lansat in parteneriat cu Ministerul Integrarii Europene si cu Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, propune o schema de granturi pentru Sectorul Privat pentru pregatirea de proiecte in domeniul gestionarii deseurilor. Programul va putea fi accesat numai de acele societati care fac si dovada ca au puterea financiara de a aplica practic proiectul pregatit prin aceasta schema de granturi ce urmeaza sa fie transpusa prin programul PHARE 2004 – Coeziune Economica si Sociala.
Activitatile eligibile se refera la pregatirea de studii, studii de piata, analize cost-beneficiu, studii de pre-fezabilitate, studii de fezabilitate, evaluari de impact asupra mediului. Rezultatele acestei scheme ce se vor putea constitui intr-un potential portofoliu de proiecte viitoare de investitii in domeniul gestionarii deseurilor.
Aceste investitii viitoare vor putea primi finantare in cadrul PHARE CES 2005 ‘Schema de investitii pentru sprijinirea initiativelor sectorului privat in domeniul gestionarii deseurilor ‘ sau din alte surse de finantare, inclusiv Fondul pentru Mediu si Institutiile Financiare Internationale (IFI).
Durata planificata a unei actiuni (proiect pregatitor) nu poate depasi 12 luni si nu mai tarziu de noiembrie 2008. Sprijinul financiar va fi oferit de catre Uniunea Europeana prin Programul PHARE 2004 – Coeziune Economica si Sociala. Bugetul disponibil pentru aceasta licitatie deschisa, la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei, este de 3,2 milioane euro, din care 2,4 milioane euro din fonduri PHARE si 0,8 milioane euro co-finantare de la bugetul de stat.
Valoarea finantarii nerambursabile pentru aceste proiecte pregatitoare va fi cuprinsa intre 10.000 euro si 75.000 euro pentru fiecare proiect. Fiecare beneficiar al finantarii nerambursabile trebuie sa contribuie cu cel putin 50 la suta din bugetul proiectului, in numerar. Contributia in natura nu este considerata ca fiind cost eligibil. Propunerile de proiecte trebuie depuse la sediul Ministerului Integrarii Europene, pana pe data de 15 septembrie 2006.
Pana in prezent, prin instrumentele PHARE CES au fost finantate 2.236 de proiecte, dintre care pentru IMM-uri 1.033, pentru infrastructura locala si regionala 128, dezvoltarea resurselor umane 833, servicii sociale 131, reabilitare si dotare scoli 111 proiecte.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *