Stiri si noutati

Importuri-fantoma de masini

Olivia Zaharia

Importurile de automobile (noi si uzate) din Romania au depasit in ultimii patru ani, potrivit Ministerului Dezvoltarii si Prognozei (MDP), 108.000 de unitati, valoarea totala a acestora apropiindu-se de un miliard de dolari. Insa, potrivit Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA), in ultimii patru ani, importurile de automobile (noi si uzate) au depasit 240.000 de unitati. Care ar putea fi explicatia? Este totusi vorba de o "gaura" de peste un miliard de dolari sau datele MDP sunt incomplete?

Am contactat cele doua parti implicate si am constatat ca exista deja un conflict intre ele, acuzatiile de dezinformare fiind la ordinul zilei. Departamentul de Statistica din cadrul APIA, coordonat de Iustin Stan, a dezvaluit sursele din care Asociatia colecteaza informatiile, si anume: pentru automobile noi, dealerii trimit pe parcursul anului situatia vanzarilor, iar pentru cele second-hand, Registrul Auto Roman (RAR).

Acesta a recunoscut ca sistemul informational al RAR este greoi si imprecis, dar ca in cazul dealerilor de automobile noi nu exista posibilitatea unor greseli. De cealalta parte, MDP s-a disculpat pentru statistica facuta publica, spunand ca datele au fost preluate ca atare de la vama si ca nu-si asuma vina pentru raportul in cauza.

Ar fi fost mai credibil, daca am fi avut acces la informatiile primite de minister de la autoritatile vamale, dar se pare ca nimeni nu le mai are si nici nu le mai poate obtine.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *