Taxa vamala la importurile de carne de porc va creste, incepand cu 1 iulie, de la 20%, cat este in prezent, la un nivel de 45%. Potrivit Ministerului Agriculturii (MAAP), acest nivel va fi mentinut cel putin pana la sfarsitul acestui an. "In conditii normale de piata, o taxa vamala de 45% va asigura, pe langa o protectie corespunzatoare producatorilor autohtoni, si un nivel de pret echitabil pentru consumatori" informeaza MAAP.
Carnea si preparatele se vor scumpi cu 10%
Majorarea taxelor vamale la importurile de carne de porc la un nivel de 45% a fost solicitata, in repetate randuri, de Patronatul Carnii de Porc (PCP). Potrivit presedintelui PCP, Gheorghe Caruz, din cauza importurilor masive de carne si preparate din carne de porc din tarile vecine, crescatorii de animale autohtoni au pierdut, treptat, piata de desfacere.
In acest context, crescatorii de porci se afla in imposibilitate de a-si acoperi cheltuielile, motiv pentru care multi dintre acestia au hotarat sa-si omoare efectivele. Pe de alta parte insa, decizia autoritatilor de a majora taxele vamale este considerata de procesatori drept o masura menita sa puna pe butuci industria autohtona de prelucrare a carnii.
Astfel, pentru a evita falimentarea procesatorilor, o data cu introducerea noilor taxe vamale, Asociatia Romana a Carnii a anuntat majorarea preturilor la carne si produsele din carne de porc cu 10%. (I. Teodoriu)
Have something to add? Share it in the comments.