Stiri si noutati

Importurile s-au majorat cu peste 26 la suta pe primele cinci luni ale anului

“”>Importurile CIF pe primele cinci luni ale anului 2006 au insumat 15,01 miliarde euro (13,8 miliarde euro in preturi FOB), in crestere cu 26,2 la suta fata de aceeasi perioada a anului precedent, potrivit Institutului National de Statistica /INS/.
Cea mai mare pondere in volumul importurilor o detine grupa de produse – masini si dispozitive mecanice, masini, aparate si echipamente electrice, aparate de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile (23,5 la suta), produsele minerale (titei, produse petroliere, minereuri, carbuni, ciment, sare) – (16,9 la suta), mijloacele si materialele de transport (10,3 la suta), articolele de imbracaminte si materiile textile – (9,2 la suta), produse metalurgice (8,6 la suta), produse ale industriei chimice (7,4 la suta).
Valoarea importurilor provenite din tarile Uniunii Europene (UE-25) in perioada amintita, comparativ cu perioada precedenta, a crescut cu 23 la suta. Ponderea importurilor din tarile Uniunii Europene in total importuri a fost de 61,3 la suta.
Tarile partenere situate pe primele locuri in derularea importurilor din primele cinci luni ale anului (reprezentand 72,7 la suta din total importuri) au fost: Italia (15 la suta din total importuri), Germania (14,3 la suta), Federatia Rusa (10 la suta), Franta ( 6,7 la suta), Turcia (4,7 la suta), China (4 la suta), Austria (3,9 la suta), Kazahstan (3,4 la suta), Ungaria (3,1 la suta), SUA (2,6 la suta), Marea Britanie (2,5 la suta) si Polonia (2,5 la suta).
Dupa regimurile vamale atribuite conform legislatiei din domeniul vamal, din totalul importurilor pe primul trimestrul din 2006, 76 la suta reprezinta importuri definitive, 23,4 la suta importuri temporare de bunuri in vederea prelucrarii active iar 0,6 la suta reprezinta importuri de bunuri rezultate din prelucrarea pasiva (in afara tarii) a unor bunuri exportate temporar in acest scop si importuri de bunuri in regim de leasing financiar.
In luna mai 2006, importurile CIF au fost de 3,5 miliarde euro (3,23 miliarde euro importuri FOB), valoare ce este cu 30,9 la suta mai mare fata de luna mai 2005.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *