Stiri si noutati

Impozitele, taxele locale si amenzile vor fi majorate anul viitor cu 7%

Carmen Neacsu, Stefan Etves

Anul viitor, romanii vor plati cu 7% mai mult pentru taxele si impozitele locale prevazute de lege. Acelasi procent de ajustare la inflatie se va aplica si amenzilor prevazute pentru neplata acestora in termenul legal. Pe de alta parte, potrivit lui Enache Jiru, secretar de stat in Ministerul Finantelor, pentru 2005 se are in vedere reducerea contributiei la asigurarile sociale si a impozitului pe profit, precum si aplicarea a trei transe de impozitare (fata de cinci in prezent) si diminuarea cotei minime de impunere a veniturilor. Asupra acestor ultime aspecte se poarta discutii, in aceste zile, intre autoritati si expertii Fondului Monetar International.

Impozite dupa rangul localitatilor

Un proiect de hotarare intocmit de Ministerul Finantelor Publice (MFP), ce va fi supus aprobarii Executivului in sedinta din aceasta saptamana, propune actualizarea la rata inflatiei a impozitelor si taxelor locale si a celor asimilate acestora. Acest indicator este estimat a fi, la finele lui decembrie 2005, la 7%. Astfel, valoarea impozabila pentru metrul patrat de cladire cu pereti sau cadre de beton armat, caramida arsa sau alte materiale asemamatoare va fi, in 2005, de 6.313.000 de lei, fata de 5,9 milioane de lei in prezent. Pentru cladirile cu pereti din lemn sau caramida nearsa, se prevede o valoare impozabila pe metrul patrat de 1.712.000 de lei, de la 1,6 milioane in acest an. In ambele cazuri sumele prezentate sunt pentru constructiile care sunt dotate, cumulativ, cu instalatii de apa, electrice si incalzire. Impozitul pe terenurile situate in intravilan va fi, pentru o localitate de rangul 0, de 6.985 lei (fata de 6.525 lei acum) pentru zona A, de 5.800 lei pentru zona B, de 4.385 lei pentru zona C si de 3.000 lei pentru zona D. Cei care locuiesc in localitatile de rangul I vor plati pe metrul patrat din zona A 5.800 lei (fata de 5.420 lei in acest an), 4.385 lei pentru zona B, 3.000 lei pentru zona C si 1.425 lei pentru mp situat in zona D. Pentru localitatile de rang V , impozitul pe metru patrat variaza de la 480 lei, pentru zona A, la 120 lei, pentru zona D.

Hectarul de teren agricol – 11.000 lei

Pentru terenurile arabile situate in intravilan se va plati un impozit care variaza de la 19 lei/mp situat in zona A, la 10 lei/mp in zona D. In acelasi timp, pentru un metru patrat de livada situat in intravilan se va percepe un impozit cuprins intre 36 si 19 lei. In extravilan, pentru un hectar de teren, indiferent de rangul localitatii, categoria de folosinta si zona unde este situat acesta, se va plati un impozit de 11.000 lei, fata de 10.000 lei in acest an fiscal. Nu in ultimul rand, impozitul pentru autoturismele cu capacitatea cilindrica de pana la 2.000 de centimetri cubi va fi, in 2005, de 70.000 lei, fata de 65.000 lei in 2004. Pentru autobuze si autocare, impozitul va fi de 93.000 lei. Pentru obtinerea permisului de conducere valabil pentru categoria A, statul va percepe o taxa de 38.000 lei, in timp ce pentru categoria B, suma sare la 47.000 lei.

Campioni europeni la numarul de dari

Romanii sunt fruntasii Europei in ceea ce priveste numarul impozitelor, taxelor si contributiilor la diferitele fonduri speciale, pe care sunt obligati sa le plateasca, depasind cu mult tari europene catalogate a avea o fiscalitate ridicata. Potrivit unui studiu recent efectuat de catre Uniunea Generala a Industriasilor din Romania – UGIR 1903, din cele 183 de biruri, 89 sunt impozite si taxe, 24 reprezinta contributii la diferite fonduri, restul fiind comisioane, timbre, tarife.

Serbanescu: "Fiscalitatea e prost conceputa"

"Fiscalitatea nu e mare, ci e prost conceputa", ne-a declarat analistul economic Ilie Serbanescu. Faptul ca numarul taxelor si impozitelor existente in sistemul fiscal romanesc este de circa 180 dovedeste ca fiscalitatea este prost conceputa, spune analistul. In tarile membre UE, fiscalitatea este mai mare decat in Romania, nivelul fiind intre 40-45% din PIB, precizeaza Serbanescu.

Daianu: Sistemul fiscal este foarte stufos

"Avem un sistem foarte stufos al taxelor si impozitelor. In continuare suntem pe un neonorant loc la constributiile la asigurari sociale, iar impozitarea excesiva a salariilor descurajeaza crearea de locuri de munca in economia supraterana", ne-a declarat analistul economic Daniel Daianu. El a adaugat ca autoritatile locale au complicat si mai mult sistemul taxelor si impozitelor.

Daca facem o comparatie intre fiscalitatea din tarile nordice si Romania, potrivit structurii veniturilor bugetare, nivelul taxelor si impozitelor este mult mai mare in tarile nordice, circa 45% din PIB, comparativ cu numai 28% din PIB in Romania, potrivit analistului Daniel Daianu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *